Na Wilsonův most se vrací MHD, má čtvrtroční zpoždění

Plzeň – Trolejbusy, městské autobusy a vozy záchranné služby se se tříměsíčním zpožděním vrátily na Wilsonův most na Americké třídě v Plzni. Končí tak dlouhodobá uzavírka, během které nechalo město památkově chráněný most opravit. Práce ještě neskončily, dokončují se chodníky a historizující prvky, chodcům a autům proto bude Wilsonův most k dispozici až od července.

Wilsonův most byl uzavřen od loňského července. Město ho nechalo opravit především kvůli špatnému stavu kolektoru. Součástí rekonstrukce je ale také oprava vozovky a její zúžení ze tří pruhů na dva a obnova historických prvků. Z nich zatím na mostě je kostková dlažba vozovky, hotové ještě nejsou chodníky, historické osvětlení ani opravy mýtných domků, shrnul Josef Hlavnička, který rekonstrukci dozoruje. Rekonstrukce se zdržela, přeložení 120 trakčních kabelů, které napájejí tramvajové a trolejové tratě v centru, trvala příliš dlouho, a tak se nepodařilo otevřít most pro MHD již na počátku roku.

Které linky mění trasu po otevření Wilsonova mostu:

  • trolejbusy 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17
  • autobusy 28, 33, 34, 35, 40, N2, N3, N5, N6

Přestože práce na mostě pokračují, skončila výluka, která významně omezovala provoz MHD v centru Plzně. Trolejbusy a autobusy se vrátily do spodní části Americké třídy i do Šumavské ulice. Auta však nadále musejí na objízdnou trasu přes most U Jána a chodci na lávku před muzeem. Aby lidé na most nevjížděli, resp. nevcházeli, hlídají u něj strážníci a policisté. „Zatím se tam nikdo nesnaží vjíždět ani chodit,“ řekla policistka.

Za opravu mostu otevřeného v roce 1913 zaplatí Plzeň 52 milionů korun. Náměstek primátora Martin Zrzavecký (ČSSD) uvedl, že oproti odhadovanému rozpočtu město ušetří zhruba dvacet milionů.