O využívání domu v Divadelní stojí vysoké školy alespoň na půlstoletí

Praha - Univerzita Karlova a Akademie múzických umění stojí o pronájem domu v Divadelní ulici od nového vlastníka. V dubnu 2013 tady vybouchl plyn, dům tehdy patřil Řízení letového provozu. Sousední budovy už využívají vysoké školy, ministerstvo školství tedy nejdříve stálo o koupi domu, v aukci ale uspěla společnost Lázeňská investiční. Univerzita a AMU si umí pronájem představit pouze dlouhodobě, nejméně na 50 let.

Nová firma je ochotna pronajmout budovu pro akademické účely, což ocenil ministr školství Marcel Chládek (ČSSD). „Jsem velmi rád, že máme takové charitativní organizace, které koupí budovu za více než 200 milionů korun, pak ji na své náklady opraví a pak ji možná za korunu pronajmou Karlově Univerzitě a Akademii múzických umění. Pevně věřím, že to bude stvrzeno i písemně,“ uvedl ministr s požadavkem na dlouhodobý pronájem.

„Ten pronájem musí být minimálně na 50 či 100 let,“ upozornil rektor UK Tomáš Zima. Aby se mohlo v budově učit, musely by školy investovat do rekonstrukce, což by se jim ale vyplatilo jen v případě dlouhodobějšího pronájmu.

Zájem ministerstva o koupi neutichá

Stále podle Chládka platí nabídka na koupi budovy i od firmy, která nyní dům získala. „Byť mi to přijde, že se levou rukou škrábeme na pravém uchu, ale i tato možnost zde stále existuje,“ dodal. Považuje za logické, že akademickým účelům poslouží budova v těsném sousedství již fungujících akademických institucí.

„Jsme otevřeni jednání,“ uvedl pouze k dnešnímu vyjádření ministerstva a univerzit jednatel společnosti Lázeňská investiční Jozef Onderka. O případném pronájmu budovy školám na desítky let nechtěl hovořit do médií. Počká si až na jednání přímo se zástupci univerzit.

Školy mají zájem o budovu dlouhodobě

Univerzita Karlova začátkem dubna odmítla pronájem budovy, trvala na tom, že ji koupí. Pronájem navrhoval ministr dopravy Antonín Prachař (ANO). Ačkoliv UK společně s Akademií múzických umění měly o budovu zájem a chtěly ji využívat pro výuku, dražby se kvůli zákonným omezením nemohly účastnit.

UK a AMU chtějí pronájem domu v Divadelní aspoň na 50 let (zdroj: ČT24)

ŘLP se ale vyjádřilo, že dům jinak než v dražbě prodat nemohlo. Za přehodnocení prodeje ve prospěch univerzity lobboval i ministr Chládek, Prachař ale uvedl, že školy si mohou budovu od nového vlastníka pronajmout. UK a AMU, které mají v sousedství domu fakulty, chtěly budovu odkoupit za odhadní cenu 210 milionů korun. Lázeňská investiční v elektronické aukci nabídla jen o sto tisíc korun více.

  • K výbuchu v budově v Divadelní ulici číslo 5 došlo 29. 4. 2013
  • Při explozi utrpělo zranění 43 lidí, z domů v okolí bylo evakuováno 230 osob
  • Příčinou byl výbuch plynu v důsledku porušení technických norem plynovodu v sedmdesátých letech minulého století
  • Stavbyvedoucí bývalého podniku Středočeské plynárny, kterého policie označila jako viníka, již zemřel
  • Škoda podle odhadu činí 275 milionů korun