Sezona hrůzy? Lipenští podnikatelé se bojí sucha

Lipno nad Vltavou – Jako u moře za odlivu to po suché zimě vypadá na břehu lipenské přehrady. Hladina je tak nízko, že je potřeba přivážet na břehy písek a vystupují dávno zatopené cesty. Půjde-li to tak dále, bojí se místní podnikatelé, že bude sezona ztracená. Podle vodohospodářů se ale situace může ještě vylepšit, stačí týden vydatných dešťů.

Sucho děsí zemědělce i turistické podnikatele. Hladina Lipna je jako při odlivu (zdroj: ČT24)

Když starosta Horní Plané Jiří Hůlka stojí na břehu lipenské nádrže, stojí současně na místě, kde by obvykle měl vody po ramena. Po letošní suché zimě je ale situace zcela výjimečná. Lipno připomíná moře za odlivu. Voda se vzdálila od obcí a vynořily se z ní znečištěné břehy. Místní proto pláže čistí a po 50 letech také k Lipnu přivážejí nový písek. „Pískem jsme pláž rozšířili,“ poznamenal Jiří Hůlka. Jen v Horní Plané ho spotřebovali na úpravu břehu 200 tun.

Nízká hladina ale děsí především polipenské podnikatele. Provozovatelé hotelů začali přehodnocovat své programy pro hosty, aby je nedostatek vody nezaskočil. „Kdyby nejezdil přívoz, jsme připraveni na verzi, že bude jezdit malá loď, která by převážela. Máme tady vyhlídkové okruhy,“ nastínil majitel penzionu Emil Horvát. Převozníci ale doufají, že provoz jejich prámů neustane. „Budeme jezdit, dokud to půjde,“ ubezpečil převozník Marcel Lorenc.

Obavy Polipenských zatím mírní vodohospodáři. Do léta, kdy by mohl nedostatek vody vadit nejvíce, zbývá ještě dost času a situace se snadno může zlepšit. Postačí zhruba týden vydatných dešťů a přehrada – podle ředitele Povodí Vltavy Zdeňka Zídka zatím plná ze dvou třetin – bude do léta plná. Připomínají, že se tak stalo i v roce 1970, kdy byla rovněž zima beze sněhu.

Sucha se bojí i zemědělci. Hovoří o situaci, která nenastala 63 let. Například řepka v teplém počasí vyrostla o měsíc dříve, ve vyprahlé půdě jsou však rostliny slabé, a tak zemědělci již počítají s neúrodou. „Situace je tradičně nejhorší v oblastech, kde se problémy se suchem objevují pravidelně – to znamená Znojemsko, Břeclavsko a Hodonínsko na jižní Moravě,“ uvedl mluvčí ministerstva zemědělství Hynek Jordám. Mezi problematické regiony teď ale patří i část jižních Čech a o úrodu se obávají také pěstitelé chmelu na Žatecku.