Požár galvanovny způsobila závada na kabelu čerpadla

Lanškroun (Orlickoústecko) - Nedělní požár galvanovny v Lanškrouně způsobila závada na přívodním kabelu čerpadla. Oheň se podařilo dohasit až v úterý, umocnila jej totiž exploze plynů, které se nahromadily v konstrukcích. Jedná se o tzv. backdraft, řekl náměstek ředitele Hasičského záchranného sboru Pardubického kraje Aleš Černohorský. Škoda dosáhla 200 milionů korun.

„Dojde k obrovsky intenzivnímu zahoření, jakési explozi, která sice není doprovázena zvukovým efektem, ale vznikne tlaková vlna a dojde k velkému nárůstu teploty,“ uvedl Černohorský.

Na místě zůstalo množství chemikálií, které zlikviduje specializovaná firma. Podle výrobně-technického náměstka firmy Vodovody a kanalizace Jablonné nad Orlicí Lubomíra Fiedlera se sice spolu s hasicí vodou dostaly do kanalizace a čistírny odpadních vod kyseliny, hydroxidy, těžké kovy a další chemické látky z výroby, byly ale zachyceny v čistírně a jejich obsah klesá. „Těžké kovy se mohou koncentrovat v čistírenském kalu, pokud by byl jejich obsah vyšší, museli bychom kaly uložit na chemickou skládku,“ uvedl Fiedler.

Požár galvanovny způsobil vadný kabel (zdroj: ČT24)

Lidé v okolí chtějí zavření galvanovny

Majitel galvanovny by chtěl do dvou až tří měsíců zčásti obnovit provoz. Lidé v okolí ale žádají, aby se provoz již neobnovil. Oheň a hašení jim způsobily menší škody na majetku. Radnici kritizují, že je včas nevarovala, a galvanovnu, že zanedbala bezpečnostní předpisy. Město veřejnost o požáru informovalo na webu Lanškrouna, pomocí Facebooku a SMS infokanálu. Městský rozhlas v Lanškrouně zatím není, bude instalován letos.

Galvanovna vznikla ve městě v 50. letech minulého století jako součást bývalé Tesly. Chemická výroba byla rozšířena v roce 1977, v roce 1990 byl přistavěn objekt mořírny. Majitel firmy koupil objekt v roce 2008. O čtyři roky později začal stavět sklady. Přístavba nebyla před požárem zkolaudována. V původních prostorách úřady nepožadovaly instalaci požárních hlásičů nebo automatického hasicího zařízení. Kompletní rekonstrukce a zprovoznění galvanovny stálo desítky milionů korun. Společnost vykazuje roční obrat do 100 milionů korun. Výrobky dodává pro elektronický a automobilový průmysl, například firmám Siemens a Bosch.