Obraz putoval z broumovské skládky až na vídeňskou aukci

Broumov/Vídeň - V Osudech dobrého vojáka Švejka skončil portrét císaře Františka Josefa na půdě, kam ho umístil hostinský Palivec. Příběh mocnářova portrétu z východočeského Broumova je ale ještě spletitější, místo na půdě se ocitl dokonce na smetišti – a nyní ho chce vídeňská aukční síň vydražit za čtvrt milionu korun.

Obraz Franze Josefa skončil na skládce – i v aukční síni (zdroj: ČT24)

Portrét rakousko-uherského monarchy Františka Josefa I. namaloval Adolf Tinzmann mladší, broumovský rodák a absolvent umělecké školy ve slezské Vratislavi. Psal se červen roku 1909, když malíř chřadnoucího mocnáře vypodobnil ve slavnostním rouchu před svatováclavskou korunou – ačkoli císař nejradši nosil uniformy a českým králem se korunovat nikdy nenechal.

Panovníkův obraz bez poškození prošel první světovou válkou, vznikem republiky, protektorátem a padesátými léty a osudným se mu stal až počátek normalizace, kdy probíhala oprava staré broumovské radnice – v budově v té době sídlil jednotný klub pracujících, a jeden z funkcionářů tehdy vyhodil portrét Františka Josefa na skládku u staveniště.

„Lidé nebyli vzdělaní a majetek po Němcích jim nic neříkal,“ vysvětluje Karel Franze, historik z Muzea Broumovska. Vyhozeného obrazu si ale všiml náhodný kolemjdoucí, kterému se olejomalby zželelo. „Bylo mu řečeno, že obraz je určený k likvidaci, a tak požádal, jestli si ho nemůže vzít. Vyhověli mu.“

Cena obrazu? Víc než čtvrt milionu korun

U nálezce portrét odpočíval čtyřicet let, a protože o něj Broumov po celou dobu neprojevil zájem, ve prospěch zachránce propadlo původní vlastnické právo města. Nyní nálezce nabídl obraz do dražby aukční síni Dorotheum, která cenu olejomalby odhadla na osm až dvanáct tisíc eur – tedy 220 až 330 tisíc korun. „Expert, který dílo posuzoval, stanovoval cenu s ohledem na kvalitu malby, na stav díla, na to, jak je atraktivní námět,“ doplňuje ředitelka české pobočky Dorothea Mária Gálová.

Vídni se olejomalba představila na konci dubna, dosud se neprodala. Zájem by o ni mělo samo broumovské muzeum, které ve svých sbírkách drží i další Tinzmannova díla (oleje a akvarely), nemá ale dostatek finančních prostředků. Zachránce a prodejce obrazu dodnes žije v Broumově. Historik Franze jej zná, stejně jako znal toho, kdo obraz vyhodil. Jména obou ale tají.