Karlovarský kraj bude dotovat ztrátové nemocnice

Karlovy Vary - Karlovarský kraj začne poprvé dotovat provoz svých nemocnic v Chebu a Karlových Varech. Obě zařízení jsou sdružená pod společností Karlovarská krajská nemocnice, která se neustále potýká se ztrátovým hospodařením. Kraj si teď u ní objedná a zaplatí péči o pacienty, podobně nyní dotuje třeba i autobusovou dopravu.

Hospodaření Karlovarské krajské nemocnice je v krizi. Loňská ztráta se vyšplhala na 131 miliónů korun a letos dluh narůstá každý měsíc zhruba o 8 miliónů korun. Zařízení se tak pohybuje na hraně insolvence. Náměstek hejtmana Karlovarského kraje Miloslav Čermák (ČSSD) tvrdí, že v roce 2013 ztrátu způsobila zejména likvidační úhradová vyhláška. Víc peněz stál také provoz nového pavilonu akutní medicíny a pacientů na intenzivní péči přibylo až o 50 procent.

Zdravotnické zařízení má v plánu proto požadovat více peněz po pojišťovnách. Ředitel Karlovarské krajské nemocnice Josef März to vysvětluje tím, že nemocnice velmi významně začala plnit funkci spádového zařízení.

Největší změnou ale budou platby kraje formou takzvaného závazku veřejné služby. Podobně jako v jiných krajích i ten Karlovarský zaplatí provoz v osmi ztrátových odděleních, například jde o urologii, kožní nebo oddělení pro novorozence. „Kraj si objedná prostřednictvím smlouvy u nemocnice ztrátová a zároveň jedinečná oddělení, jedná se o částku 38 miliónů korun,“ doplnila vedoucí krajského odboru zdravotnictví Alena Šalátová.

Karlovarský kraj si bude platit své nemocnice (zdroj: ČT24)

S formou veřejné podpory ale nesouhlasili opoziční zastupitelé, podle nich Karlovarskému kraji dlouhodobě chybí jasná koncepce zdravotnictví, která by mohla hospodaření nemocnic v Chebu a Karlových Varech vyřešit. Kraj prý zbytečně riskuje. „Poskytovatelé zdravotních služeb v Karlovarském kraji se můžou nyní obracet na Karlovarský kraj s obdobnými žádostmi,“ varuje zastupitel Jiří Šindelář (ODS). Ředitel nemocnice ale upozorňuje na to, že nemocnice, která poskytuje z větší části akutní péči, náročnou péči, není schopná ji ufinancovat jenom z veřejného zdravotního pojištění.

Zatímco karlovarské nemocnice jsou v obrovské ztrátě, rozpočty jihočeských nemocnic se daří držet v plusu, loni dokonce vydělaly 37 milionů korun.