Dřevařský podnik ve Vodňanech nebude, zastupitelé vyslyšeli referendum

Vodňany (Strakonicko) – Dřevozpracující závod se ve Vodňanech stavět nebude. Zastupitelé přikývli výsledkům referenda, v němž lidé odmítli investici za bezmála čtyři miliardy korun rakouské společnosti Holzindustrie Schweighofer. Zastupitelé hlasovali proti stavbě i přesto, že se ho zúčastnilo méně než 35 procent oprávněných voličů, a nebylo tudíž závazné.

Dřevařský podnik ve Vodňanech odmítli (zdroj: ČT24)

Dřevařský závod se u Vodňan stavět nebude - rozhodli o tom místní zastupitelé. Respektovali tak výsledek referenda, i když kvůli nízkému počtu hlasujících nebylo platné. Závod chtěl vybudovat rakouský investor. V rámci Jihočeského kraje šlo o největší plánovanou investici. Hospodářská komora se teď snaží nabídnout investorovi jiné lokality.

Podnik měl stát na současném řepkovém poli, v následujících dvou až třech letech by zaměstnal odhadem 500 lidí. Navíc by zastavil dřevo mířící ke zpracování za hranice a do státního rozpočtu by mohl přinést až půl miliardy ročně. Přesto se ve Vodňanech stavět nebude.

Investoři z Rakouska neslyší v České republice první nesouhlas se záměrem, na vybudování dřevařského závodu se už dříve nedohodli v Ševětíně ani Dívčicích. Hospodářská komora považuje příležitost za jedinečnou. Vhodné lokality proto začala investorovi hledat sama.

Zástupci podniku navštívili třeba pozemky v Boršově nad Vltavou. Leží vedle silnice E55 a v bezprostřední blízkosti dráhy, ani tady ale není stavba ve schválené průmyslové zóně tak jednoduchá. V cestě záměru stojí vágní vymezení budoucího přivaděče, uvedl starosta Jan Zeman (PRO Boršov). Zda vůbec ještě investor uvažuje o stavbě v ČR ale odmítl zveřejnit.