Hrací automaty nesmí dopoledne lákat. Blikají ale už od rána

Brno - Od května připravovali brněnští strážníci manuál, jak pokutovat herny v moravské metropoli. Vyhláška jim totiž zakazuje, aby se na ulicích objevovaly blikající poutače, které lákají k hraní na automatech. Až tento týden se ale muži zákona poprvé vypravili do ulic, aby zkontrolovali hazardní podniky. Podle strážníků patří k nejčastějším prohřeškům provoz automatů před 14. hodinou.

Hned v první provozovně v městské části Brno-Kohoutovice našli strážníci pochybení. U vchodu do hrací části chyběla kamera a navíc automaty, které měly zůstat vypnuté až do 14:00, blikaly a lákaly potenciální gamblery. „Kontrolujeme reklamu a poutače, aby nic nelákalo ke hře. Dál taky nesmí být vidět přímo do herny a u vstupu do místnosti s automaty by měla být kamera,“ naznačil hlavní body kontroly strážník Miroslav Janek.

„Velká část heren už je v souladu s vyhláškou. Automatů v městské části Brno-Kohoutovice ubylo, v hernách jsme pak zjistili jen drobné nedostatky, které budeme dál řešit ve spolupráci s úřadem,“ zhodnotil dnešní kontrolní den Janek, který o problematických hernách sepsal hlášení. Aby mohli strážníci hazardní podniky pokutovat, museli absolvovat i krátké školení.

Venkovní vzhled nesmí na hernu nijak upozorňovat. Žádné poutače, nápisy, zvuky ani nabídky občerstvení pro hráče nesmí lákat dovnitř. Okna musí být zatemněná bez možnosti do herny zvenku nahlížet. Pokuta udělená na místě může být maximálně tisíc korun, ve správním řízení až 30 tisíc.

Herna v centru Brna
Zdroj: ČT24

Tento týden provedli brněnští střážníci první stovku kontrol, během nichž ale odhalili jen čtyři nedostatky. „V klíčové části Brno-střed začneme kontrolovat až od července, momentálně totiž dojednáváme, na co se při kontrolách zaměřit,“ doplnil mluvčí strážníků Jakub Ghanem.

„Rozhodně není důvod čekat na nás nebo se s námi nějak koordinovat. Městská policie je ten orgán, který má kontrolovat městské vyhlášky,“ potvrdil mluvčí Brna-střed Roman Burián. Jen v centru města působilo 130 heren, pro které od půlky května začala platit nová vyhláška regulující hazard.

Městské části s celoplošným zákazem hazardu:

  • Bohunice, Bosonohy, Brno-sever, Bystrc, Ivanovice, Jehnice, Jundrov, Kohoutovice, Královo Pole, Komín, Kníničky, Nový Lískovec, Starý Lískovec, Líšeň, Maloměřice a Obřany, Medlánky, Ořešín, Slatina, Útěchov, Vinohrady, Žabovřesky, Žebětíny, Židenice

Městské části s výjimkami:

  • Brno-jih, Brno-střed (pouze dvě kasina mohou nabízet VLT automaty), Černovice, Chrlice, Řečkovice, Tuřany