Omezení D1 u Prahy může zkomplikovat dopravu více než celá modernizace

Praha – V nejbližších týdnech hrozí dálnici D1 proměna v mohutné parkoviště. K současným omezením v rámci modernizace části Mirošovice–Kývalka se přidá oprava, která bude sice méně náročná, ale provoz poznamená možná více. Od 8. července až do konce října budou silničáři opravovat úsek mezi pražským Chodovem a Průhonicemi. V každém směru se proto bude jezdit pouze dvěma pruhy.

Úsek dálnice D1, který bude letos v létě Ředitelství silnic a dálnic opravovat, je v celé české dálniční síti nejvytíženější a jediný šestipruhový. Do října ale budou mít řidiči k dispozici pouze čtyři pruhy, úsek rekonstruovaný v 90. letech potřebuje podle silničářů úpravy. „Na vozovce se v současné době vyskytují lokální výtluky, podélné a příčné nerovnosti a trhliny, rozpadají se obrusné a ložné vrstvy,“ zdůvodnila opravu mluvčí ŘSD. Úpravu potřebují podle organizace také středová svodidla či odvodnění. Dálnice dostane při opravě také nový povrch. Bude asfaltový a bude tlumit hluk.

Omezení na dálnici D1 u Prahy se bude postupně posunovat, celá oprava bude mít čtyři etapy. První bude pouze dvoudenní, dotkne se jen směru na Brno, kde bude uzavřen levý jízdní pruh. V dalších dvou etapách bude až do poloviny srpna uzavřen levý a prostřední pruh ve směru na Prahu, jezdit se proto bude pravým pruhem a levým v opačném jízdním pásu. V závěrečné etapě se dělníci přesunou do části prostředního a do pravého pruhu ve směru na Prahu, jezdit se proto v tomto směru bude pouze levými pruhy v obou jízdních pásech.

Etapy opravy D1 u Průhonic:

  1. etapa: 8.–9. 7. (na Brno pouze pravým a středním pruhem, na Prahu všemi pruhy)
  2. etapa: 10.–19. 7 (na Brno pouze pravým a středním pruhem, na Prahu pravým pruhem a protisměrným levým pruhem).
  3. etapa: 20. 7.–16. 8. (na Brno pouze pravým a středním pruhem, na Prahu pravým pruhem a protisměrným levým pruhem – práce v delším úseku)
  4. etapa: 17. 8.–18. 10. (na Brno pouze pravým a středním pruhem, na Prahu levými pruhy obou pásů)

Otevřením dálnice v říjnu práce mezi Prahou a Průhonicemi neskončí. Opravená bude teprve polovina dálnice, proto musí řidiči počítat s tím, že je obdobné komplikace čekají ještě příští rok na jaře. Oprava směru na Brno by měla proběhnout mezi dubnem a červnem 2015.