Po Rock for People mizí z hradeckého letiště také tuny odpadků

Hradec Králové – Festival Rock for People má dvacátý ročník zdárně za sebou, v areálu na královéhradeckém letišti je ale stále živo. Důvodem je pokračující úklid tun odpadků, o který se starají převážně brigádníci a dobrovolníci. Organizátoři dokonce do místa festivalu instalovali speciální třídicí linku.

Úklid skla, papíru i plastu probíhal průběžně po celou dobu třídenní hudební přehlídky. Ještě dnes se přitom po festivalovém areálu pohybovalo zhruba 250 brigádníků, kteří v několika skupinách uklízejí metr po metru. Drtivá většina mladých lidí pracuje zadarmo, odměnou jim však byl vstup zdarma na celý festival. Ten letos během tří dnů navštívilo zhruba 27 tisíc lidí. 

Zajímavostí je třídicí linka stojící na okraji festivalového areálu, kam se veškerý nepořádek už od prvního dne sváží. Na této lince dali pořadatelé možnost přivýdělku nezaměstnaným z Jaroměře. Na základě zkušeností z loňska odhadují, že se podaří recyklovat více než 60 procent veškerého odpadu. Úklid po festivalu by měl skončit v úterý.

Úklidová tečka za Rock For People (zdroj: ČT24)

Policie nehlásí vážnější problémy, řešila desítky přestupků

Kromě dobrovolníků bděla nad zdárným průběhem festivalu také policie. Evidovala celkem 71 přestupků a 11 trestných činů. Posílené policejní hlídky při dohledu nad festivalem zkontrolovaly téměř 800 vozidel a odhalily 34 opilých řidičů, jeden řidič byl pod vlivem drog. Například ve středu policie nechala na záchytku odvézt cyklistku, která měla v krvi tři promile alkoholu.

O fotografické vybavení a další věci za téměř 60 000 korun okradl v sobotu ráno neznámý zloděj devatenáctiletou dívku na zastávce městské dopravy u festivalparku. Zřejmě ve spánku ve stanu okradl zloděj tři návštěvníky festivalu o notebook, peněženky s doklady a platebními kartami, krosnu, oblečení a další věci za téměř 17 tisíc korun. Z kufru auta ukradl zloděj majiteli vozu přenosný počítač a peníze v celkové hodnotě více než 19 tisíc korun.