Teplé počasí znovu kazí vody. Kvalita rychle klesá hlavně na jihu Čech

Jihlava/Bolevec - Dlouhodobé sucho i současné vysoké teploty se podepisují na kvalitě přírodních koupališť. Většina jich sice je stále vhodná ke koupání, překročení únosných limitů je ale při současných podmínkách záležitostí několika dnů. Například v jižních Čechách už hygienici na několika místech koupání nedoporučují. Oproti tomu na Vysočině zatím problémy až na pár výjimek zatím nejsou. Aktuální informace můžete zjistit na speciální mapě či integrovaném webu ministerstva zdravotnictví.

Jakost vody se zhoršuje. Nejvíce v jižních Čechách (zdroj: ČT24)

Mezi dlouhodobě nejčistší přírodní vodní plochy na Vysočině patří rybník Černý na Jihlavsku. V uplynulých šesti letech tady ani jednou v letní sezoně nebyla zhoršená jakost vody. Naopak hojně navštěvovaný rybník Borovinka u Jihlavy už se teď s příchodem teplých dnů rychle kazí a průhlednost se snižuje. Ke koupání už několik dní není vhodná ani vodní nádrž Sedlice na Pelhřimovsku.

Zhoršila se ale voda ve sledovaných jihočeských lokalitách. Na pětistupňové škále obdržela dvojku pouze lipenská nádrž u pláže v Horní Plané. Žádné ze sledovaných míst při posledních odběrech nedosáhlo na nejvyšší hodnocení, tedy na první stupeň. Tradičně nejhorší stav vykazují pláže u nádrže Orlík, tábořiště Podolsko a Vojníkov nemají vodu vhodnou ke koupání.

Horší kvalitu vody v Orlíku potvrzují i středočeští hygienici. Ve všech čtyřech středočeských lokalitách nádrže je nyní vyhlášen stupeň znečištění číslo tři z pětibodové škály kvůli mnohonásobnému zvýšení výskytu sinic. Stejný stupeň platí i pro koupaliště Písník v Bakově nad Jizerou.

Měření kvality vody
Zdroj: ČT24/ČTK

V Libereckém kraji se stav přírodních koupališť zlepšil, bez omezení se tak dá opět koupat na liberecké přehradě i v Hamru na Jezeře. Zhoršená kvalita vody zůstává na třech místech včetně Máchova jezera, pro něž platí třetí stupeň. Nevhodné ke koupání je Sluníčko v Chrastavě u Liberce.

V Plzeňském kraji hygienici sledují tři desítky koupališť, většina z nich má vodu ke koupání vhodnou. Výjimkou je tradičně rybník Hnačov na Klatovsku, kde plavce ohrožují toxické sinice, zhoršená kvalita vody je i v plzeňském jezírku Košutka a ve Valše na Klatovsku. V Karlovarském kraji není ke koupání vhodná přehrada Skalka u Chebu.

Největší komplikace představují pro plavce stále dobře známé sinice, respektive látky, které vylučují. „Ty toxiny mohou způsobovat různé kožní problémy, záněty očí či nosu,“ upozorňuje krajský hygienik Milan Brychta. Každý má výskyt sinic spojený s typicky zelenou vodou. Taková rovnice ale nemusí vždy platit. Právě brčálová voda totiž může obsahovat pouze zelené řasy, které nijak nebezpečné pro lidské tělo nejsou. Sinice se tak dají bezpečně zjistit pouze laboratorně.