Dálnice D3 bude příští týden v noci zcela uzavřena

Praha - Dálnice D3 bude příští týden od 14. do 17. července v nočních hodinách vůbec poprvé zcela uzavřena. Uzavírka se bude týkat úseku mezi 63. a 70. kilometrem, začne vždy ve 20:00 a potrvá do osmé hodiny ranní. Během této doby bude doprava v obou směrech svedena na vedlejší komunikace. Důvodem je instalace železničního mostu v rámci modernizace dalších dvou úseků železničního koridoru mezi Prahou a Českými Budějovicemi.

Úplná uzavírka na dálnici D3 doposud nebyla. Z různých důvodů byl zatím vždy jen omezen provoz a sveden do jednoho pruhu. Momentálně mohou řidiči využívat D3, která má spojovat České Budějovice s Prahou, jen v úseku mezi Veselím nad Lužnicí a Meznem.   

Uzavírka dálnice D3
Zdroj: ČT24

Instalace železničního mostu je součástí modernizace dalších dvou úseků na železničním koridoru z Prahy do Českých Budějovic. Jejich výstavba začala dnes: modernizovat se budou úseky Ševětín–Horusice a Veselí nad Lužnicí – Soběslav. Obě stavby přijdou na 2,548 miliardy korun, zhruba polovinu zaplatí EU. 

Mezi nejdůležitější přínosy obou projektů patří přidání druhé koleje tam, kde dosud chyběla, a především zvýšení traťové rychlosti až na 160 kilometrů za hodinu. Cestující se tak do cílové stanice dostanou rychleji. V Soběslavi se také v rámci modernizace kompletně opraví nádraží.  

Zatímco dnes se jezdí z Prahy do Českých Budějovic za zhruba dvě a půl hodiny, už za dva roky to bude pouhých 90 minut. Železnice se tak stane i v tomto regionu vážným konkurentem silniční dopravy," uvedl generální ředitel SŽDC Pavel Surý. Celý koridor by měl být hotový kolem roku 2017. Závisí to ale i na rychlosti přípravných prací, SŽDC má teď problémy s výkupy pozemků u České Sibiře. 

Na jihu Čech začala modernizace dalších dvou úseků koridoru (zdroj: ČT24)