Chmurná letecká akrobacie. Na kroměřížském poháru zahynul pilot

Kroměříž – Při závodech v letecké akrobacii se dnes dopoledne v Kroměříži zřítilo malé sportovní letadlo. Stroj po pádu začal hořet, pilot zahynul. Kroměřížský pohár v motorové letecké akrobacii byl po nehodě ukončen.

UDÁLOSTI: Při akrobacii se v Kroměříži zřítilo letadlo (zdroj: ČT24)

Místní aeroklub pořádal mezinárodní pohár v motorové letecké akrobacii poprvé. Závodníci létali zadanou sestavu v akrobatickém boxu, tedy v prostorové krychli o rozměrech jeden kilometr krát jeden kilometr krát jeden kilometr. Neštěstí se stalo kolem 11:00. Podle kroměřížské policejní mluvčí Simony Kyšnerové šlo o jednapadesátiletého muže z Příbramska, pořadatel závodu Jan Zoula dodal, že stroj řídil zkušený pilot.

Na místě zasahovalo několik jednotek hasičů (jak profesionálních, tak dobrovolných), před polednem již byl vrak uhašený. „Letadlo spadlo do prostoru za letištěm, kde je soukromá zahrada. Spadlo na trávu a částečně na plot. Asi 60 metrů od místa je rodinný dům,“ dodala mluvčí. Okolnosti nehody budou nyní zjišťovat kriminalisté s leteckou inspekcí.

Letecká akrobacie brala životy i v minulosti

Za posledních pět let se přitom nejedná o jedinou smrtelnou havárii letadla, které provádělo akrobatické manévry. V červnu 2012 nedaleko žateckého letiště havaroval cvičný proudový letoun typu L-29 Delfín civilního provozovatele. Pilot zahynul na místě, cestující podlehla zraněním v nemocnici. Piloti po třetí zatáčce prováděli nízký průlet nad letištěm a pasažérům předváděli i akrobatické prvky, hlavně loopingy a výkruty.

V květnu 2010 potom nehodu malého sportovního letadla Zlín 142 na Karlovarsku nepřežila pilotka stroje; letoun se krátce po startu zřítil a začal hořet. Neštěstí se stalo při mezinárodní akrobatické soutěži Karlovarský pohár.