Chebsko se znovu silně otřáslo. Seismika vystoupala na 3,6 stupně

Cheb - Chebsko dnes nad ránem opět zasáhlo zemětřesení. Nejsilnější otřesy - 3,6 stupně Richterovy škály - naměřili v obci Nový Kostel. Epicentrum bylo podle údajů z webových stránek Geofyzikálního ústavu Akademie věd ČR v hloubce devíti kilometrů severně od Nového Kostela.

Zemětřesení přišlo okolo druhé hodiny ranní. Po silnějším otřesu následovalo několik dalších, ale už slabších, které měly magnitudo okolo dvou stupňů. „Byl to silný otřes, který doprovázelo obvyklé hučení. Hodně lidí to probudilo. Bylo vidět, jak se v okolí rozsvěcují světla v domech,“ popsal noční otřes Rudolf Kovařík z Šindelové na Sokolovsku.

Podle mluvčího krajských hasičů Martina Kasala v noci neměli hasiči kvůli zemětřesení žádný výjezd. Lidé zatím nehlásili ani žádné škody. Drobné prasklinky si obvykle opravují sami.

Chebsko je v Česku oblastí s nejsilnějším zemětřesením. Podle geologů je zde poměrně tenká zemská kůra a hluboko sahající zlomy. Ještě před dvěma sty tisíci lety zde byly aktivní i vulkány. Přístroje zde zaznamenávají otřesy i několikrát za týden. Lidé je ale cítí přibližně až od síly 2,5 stupně Richterovy škály.

V posledních letech prochází lokalita fází zvýšené seismické aktivity. Lidé pocítili silnější otřesy v letech 2000, 2008, 2011 a letos. „Podobně silná zemětřesení se zde vyskytovala na přelomu 19. a 20. století. Tedy někdy od roku 1896 do roku 1911,“ řekl ve Studiu ČT24 seismolog Geofyzikálního ústavu Josef Horálek.

Poslední silnější otřesy se na Chebsku objevily letos na přelomu května a června. Nejsilnější bylo zemětřesení 31. května, které dosáhlo síly 4,5 stupně. Šlo tehdy o jeden ze dvou nejsilnějších otřesů za posledních 100 let. Způsobil i škody na budovách. Pojišťovny dostaly hlášení o škodách z Chebska a Sokolovska za více než milion korun. Celkové škody ale zřejmě šly do desítek milionů.

Díky pozvolnému uvolňování energie ale jen málokdy otřesy dosáhnou čtyř stupňů. V posledních dekádách byly v Česku silnější otřesy, při nichž praskaly zdi a padaly komíny, zaznamenány na Chebsku a Sokolovsku na přelomu let 1985 a 1986. Zemětřesný roj tehdy trval asi tři měsíce, nejsilnější otřesy přesáhly čtyři stupně Richterovy škály.

Území s nejvýraznější seizmickou aktivitou jsou Kraslice a jejich okolí v západních Čechách. Ve 20. století zde byly zaznamenány významnější zemětřesné roje kromě 80. let ještě v roce 1908 a na přelomu let 1936 a 1937.

Oblasti nejvýraznějších otřesů za uplynulé dva měsíce
Zdroj: Geofyzikální ústav AV ČR/www.ig.cas.cz