Oprava železnice a dálnice najednou. Hrozí na Vyškovsku dopravní kolaps?

Vyškov – Srpen ve znamení dopravních uzavírek čeká cestující na Vyškovsku. Kvůli opravě železniční trati přestaly už o víkendu jezdit vlaky mezi Přerovem a Holubicemi. Lidé tak museli z vlaků přesednout do autobusů. Náhradní dopravu ale mohou zkomplikovat práce na dálnici D1 právě u Vyškova.

Jako první na řadu přišla na trati mezi Přerovem a Holubicemi oprava kolejí. „Provádíme souvislou výměnu kolejnic v úseku Rousínov – Komořany a opravu staničních kolejí přímo ve Vyškově. V tuto chvíli pracujeme také na kompletní rekonstrukci mostu v úseku Luleč – Vyškov a Luleč – Komořany,“ popsal vedoucí provozního střediska Správy železniční dopravní cesty (SŽDC) ve Vyškově Vladimír Kuřátko. Zmíněné mosty jsou totiž v havarijním stavu.

Práce by měly trvat nejméně do poloviny srpna. Jde ale teprve o první etapu prací, úsek čekají i v dalších měsících další zásadní změny - třeba zabezpečení železničních přejezdů.

Jak časté jsou nehody na železničních přejezdech? A kolik lidí na nich od roku 1993 zemřelo? To odhaluje analýza Besipu.

Modernizace ale přináší velké komplikace pro cestující, výluka se totiž v následujících dvou týdnech dotkne všech spojů na trati Brno - Přerov. Už víkendový provoz odhalil první problémy. Náhradních autobusů sice bylo dost, velká část cestujících ale o výluce vůbec nevěděla a zmatkovala. Někteří si nevěděli rady třeba při označování jízdenek – ty si chtěli označit v autobuse, odkud je ale drážní personál vracel zpátky k přístrojům na nástupištích.

Hovoří vedoucí provozního střediska Vyškov SŽDC Vladimír Kuřátko (zdroj: ČT24)

Největším problém bylo pro řadu lidí zpoždění, které autobusy nabraly. „V neděli jsme měli zpoždění tak půl hodiny, dneska už to bylo lepší,“ popsala ráno situaci Stanislava Raclavská. Zpožděný autobus pro ni stejně jako pro ostatní cestující znamenal problémy s přesednutím na navazující spoj.

Na méně významných úsecích železnice na Vyškovsku se navíc bude pracovat až do konce prázdnin. Na říjen potom SŽDC plánuje další fázi prací, která má přinést lepší zabezpečení problémových železničních přejezdů.

Čeká řidiče na D1 u Vyškova peklo?

Ke komplikacím na železnici se přidají ještě opravy na dálnici. Ředitelství silnic a dálnic začne v úseku mezi 226. a 229. kilometrem ve směru na Ostravu opravovat cementobetonový povrch vozovky. Největší komplikace lze v místě očekávat od 18. srpna do 18. září, kdy bude provoz ve směru do Ostravy svedený jen do jednoho pruhu.

Méně rozsáhlé opravy komunikací pak čekají i samotný Vyškov, třeba už dnes začali frézovat silnici v Dukelské ulici. Starosta na otázku obyvatel, jestli nebylo možné investiční akce sladit tak, aby se nepřekrývaly, odpovídá odmítavě. „Jsou to akce naplánované různými organizacemi z různých peněz, takže to nebylo možné úplně dopředu zkoordinovat. O některých akcích jsme se skutečně dozvěděli až na poslední chvíli,“ tvrdil starosta Vyškova Karel Goldemund (ČSSD).

I tak se ale město snažilo vyjít lidem vstříc a třeba rekonstrukci prostoru před nádražím nakonec o dva týdny odložilo. „Od nádraží teď totiž jezdí náhradní autobusová doprava za vlaky a pokud bychom opravy spustili včas, ještě bychom vše zkomplikovali,“ vysvětlil starosta. Navzdory vstřícnému kroku by se ale lidé měli v okolí Vyškova obrnit v následujících týdnech trpělivostí.