Líh z podzemních nádrží se vydražil za tři miliony

Ústí nad Labem - Necelých 300 000 litrů lihu bylo dnes v Ústí nad Labem vydraženo za vyvolávací cenu 3 008 796 korun. Líh policisté objevili loni v květnu v podzemních nádržích v bývalé cihelně v Háji u Duchcova v souvislosti s vyšetřováním metanolové kauzy z roku 2012.

O 286 552 litrů kvasného lihu projevil zájem jediný dražitel, který jej získal za vyvolávací cenu stanovenou znalcem na 10,5 koruny za litr. Líh byl podle celníků velmi kvalitní. „Dlouhým skladováním však utrpěl. Proto jej použijeme výhradně pro technické účely,“ uvedl Jiří Barnet, který líh vydražil pro společnost, jejíž jméno nechtěl prozradit. Peníze za zabavený líh se po odečtení nákladů na skladování vrátí do státní pokladny.

Loni v září se v Jihlavě téměř milion litrů čistého lihu zabaveného ve Stojčíně na Pelhřimovsku vydražilo za 8,9 milionu korun. Další statisíce litrů se kromě Duchcova při vyšetřování metanolové kauzy našly v Ostravě a Hrobicích na Zlínsku. Daňový únik spočítali zhruba na 300 milionů korun. Všechny objekty byly využívány firmou Morávia-Chem. Společnost tehdy odmítla, že by jí líh patřil, prý o podzemních skladech nevěděla.

V hlavní zlínské větvi metanolové kauzy bylo obviněno 15 lidí v čele s údajným šéfem Radkem Březinou. Tomáš Křepela a Rudolf Fian, kteří měli směs obsahující smrtící metanol namíchat, byli krajským soudem ve Zlíně zatím nepravomocně odsouzeni na doživotí. Aféra si vyžádala na pět desítek obětí, další lidé utrpěli těžkou újmu na zdraví, například přišli o zrak.