Kultura bez překážek: zlínské divadlo je bezbariérové

Zlín – Divák, jako každý jiný. Tak se odteď mohou cítit lidé na vozíku, kteří vyrazí za kulturou do Městského divadla ve Zlíně. V nové sezoně už nebudou při návštěvě divadla odkázáni na pomoc druhých. Díky přestavbě, kterou budova letos v létě prošla, zmizela většina bariér, které hendikepovaným návštěvu divadla komplikovaly.

U vstupu do divadla schody, zvonek pro vozíčkáře příliš vysoko, nevyhovující toalety. Výčet jen některých bariér, které lidem na vozíku ve zlínském divadle znepříjemňovaly cestu za kulturou.

Nově ale žádné z uvedeného neplatí. Budova divadla prošla v létě přestavbou, která bariéry odstranila. K hlavnímu i zadnímu vchodu vede kromě schodů i rampa, bez překážek se mohou vozíčkáři pohybovat i na nádvoří divadla, kde vznikl bezbariérový chodník. Výtahy jsou prostornější, přibyly toalety pro vozíčkáře i nižší pulty u pokladny a v šatně. To vše za tři miliony korun.

Zlínské divadlo je bez bariér (zdroj: ČT24)

Úpravy měly být hotové už loni, radnice ale nesehnala peníze. Potřebné finance divadlo dostalo až letos. V nové sezoně tak už mohou hendikepovaní vyrazit za kulturou i bez doprovodu.