Vyšebrodský klášter vystaví Závišův kříž - světový unikát ze zlata a drahokamů

České Budějovice - V klášteře ve Vyšším Brodě bude vystavena jedna z nejvzácnějších památek svého druhu na světě – Závišův kříž, který byl posledních 40 let pečlivě střežen v úkrytu. Jeho hodnota je podle expertů srovnatelná s českými korunovačními klenoty. Kříž je 70 cm vysoký a pokrývají ho lístky arabského zlata, perly a drahokamy. S jeho vystavením souhlasil řád cisterciánů, kterému památka patří. Jihočeský kraj pak poskytne 12 milionů korun na opravu kaple a zabezpečení.

Kaple svatého kříže se zanedlouho promění v nedobytný trezor, právě tady má být totiž Závišův kříž stát. Podle převora kláštera Justina Berky instalují technici bezpečnostní mříže a různé rolety, signalizaci a také pancéřové sklo. Celá rekonstrukce by měla trvat dva roky, návštěvníci by tak kříž mohli vidět na vlastní oči v červnu 2013.

Peníze na opravy pošle klášteru kraj, což podle jihočeského hejtmana není standartní. Cisterciáni si totiž podle svých regulí nesmí půjčovat. Zástupci řádu se pokusí získat finance i z evropských fondů. Do Vyššího Brodu by měl kříž přilákat tisíce věřících z celého světa, podle převora kláštera už teď často volají, kdy bude památka vystavena.

Reportáž Aleše Hazuky (zdroj: ČT24)

Cisterciánům kříž daroval Záviš z Falkštejna a památka slouží zároveň i jako relikviář – je v něm totiž ukrytý úlomek z kříže, na kterém byl ukřižován Ježíš Kristus. Lidé si ho ale prohlédli naposledy v 70. letech, od té doby je neustále pod policejním dohledem a střídá trezory. „Problém je v tom, že je to mimořádně cenná památka a klášter neměl tak kvalitní bezpečnostní vybavení, aby ho mohl vystavit,“ vysvětluje ředitel Národního památkového ústavu v Českých Budějovicích Petr Pavelec.

Závišův kříž
Zdroj: ČT24