Na severu Čech to opět vře, varují primátoři z Ústecka

Děčín - Představitelé pěti statutárních měst Ústeckého kraje se rozhodli upozornit vládu a parlament na sociální problémy spojené s vysokou mírou nezaměstnanosti a nárůstem počtu nepřizpůsobivých lidí v regionu. Dodávají, že jsou už na konci svých možností. Do měst se stěhují stále noví problémoví obyvatelé a udržet klid tak stojí radnice čím dál tím víc peněz. Nejpalčivější problém pak vidí v sociálních dávkách: „Výroba dětí za účelem zisku opravdu není to, co naše společnost potřebuje,“ říká starosta Teplic Jaroslav Kubera.

Primátoři určili šest změn zákonů, které by podle nich měly pomoci situaci řešit. „Chceme apelovat na ministry i zákonodárce, aby řešení situace urychlili a předešli tak eskalaci nesnášenlivosti ve společnosti,“ prohlásil děčínský primátor František Pelant (ČSSD). Společné prohlášení spolu s ním podepsali primátoři Chomutova Jan Mareš (ČSSD), teplický Jaroslav Kubera (ODS), Vít Mandík (ČSSD) z Ústí nad Labem a mostecká náměstkyně primátora Hana Jeníčková (Sdružení Mostečané Mostu).

Primátoři severočeských měst chtějí zavést například centrální registr přestupků. Zároveň požadují pravomoc, aby jedinci nemuseli vydat pas, pokud v registru zjistí, že nezaplatil pokutu. Primátoři by také chtěli zákonem omezit výkup kovů či zmenšit administrativu spojenou s veřejně prospěšnými pracemi.

Primátoři: Systém sociálních dávek je neadekvátně vysoký

Nejdůležitějším bodem podle nich je změna systému vyplácení sociálních dávek, především příspěvku na bydlení. Ten je podle primátorů neadekvátně vysoký a zdeformoval tak trh s nájemním bydlením. Rádi by omezili také sociální dávky u mnohočetných rodin. Tvrdí, že rodiče často peníze používají pro vlastní potřebu. „Výroba dětí za účelem zisku opravdu není to, co naše společnost potřebuje,“ řekl starosta Teplic Jaroslav Kubera. Společnost, kde v některých rodinách už ve třetí generaci nikdo nikdy nepracoval a nevzdělával se, podle něho nemůže dopadnout dobře.

Lidé na severu Čech se bojí o svou bezpečnost, pomoci chtějí primátoři (zdroj: ČT24)

Napětí mezi skupinami obyvatel a nevraživost vůči tzv. nepřizpůsobivým občanům na severu Čech se v poslední době opět stupňuje. Jen v Děčíně se v nedávné době konaly dvě protestní akce. Jednu organizovala soukromá osoba, druhou Dělnická strana sociální spravedlnosti.

Ve městě je přitom situace nesnadná. Sbírat odpadky sem magistrát posílá víc lidí než kamkoli jinam ve městě. „Po celé čtvrti Boletice je pytlů zhruba čtrnáct až patnáct denně,“ upřesnil Jaroslav Horák ze Střediska městských služeb. Ulicemi ve stejné době už chodí asistenti strážníků – šest jich je placených, dalších dvacet to dělá dobrovolně. Stížnosti na problémové obyvatele řeší denně. „Finanční náklady, které k tomu slouží, jsou vyšší než v průměru v jiných čtvrtích města,“ upozornil primátor František Pelant.

Primátoři z Ústeckého kraje také podporují petici Svazu měst a obcí ČR. Iniciativa samospráv vznikla právě na základě zhoršujícího se stavu bezpečnosti ve většině českých měst a růstu sociálního napětí.