Protijed při otravě metanolem fomepizol se vrátil do registru léků

Havířov - Lék fomepizol, který funguje jako účinný protijed při otravách metylalkoholem, byl na počátku epidemie těchto otrav v Česku nedostupný. Dnes je tomu jinak. Náměstek havířovské nemocnice, kde přesně před dvěma roky zemřela první oběť jedovatého alkoholu, potvrdil, že lék se vrátil do centrálního registru léků. „Původně tam tento lék byl. Vzhledem k tomu, že jsme tady žádnou takovou otravu neměli dvacet let, byl však vyřazen. Teď se tam zase vrátil,“ řekl dnes České televizi Jaroslav Lux.

Po prvních případech metanolových otrav přivezl do Česka několik desítek balení fomepizolu norský toxikolog Knut Erik Hovda. Lék účinně blokuje v játrech enzym a rozkládá metylalkohol, při jehož vstřebání vzniká velmi jedovatá kyselina mravenčí. Hovda navštívil i havířovskou nemocnici, kde lékaři poprvé otravu metylalkoholem diagnostikovali.

„Bylo to obtížné, protože pacienti měli tisíce různých příznaků a problémů. Mnozí se k nám dostali pozdě, navíc tvrdili, že alkohol nepili,“ líčil náměstek havířovské nemocnice pro léčebnou péči Jaroslav Lux. Hovda pak přivezl fomepizol i zkušenosti s podobnou epidemií otrav v Norsku. „Léčba byla známá i předtím. Fomepizol, který u nás nebyl, nám ale velmi pomohl. Nejdůležitější bylo nicméně přijít na to, že jde o metylalkohol. Diagnostika od té doby pokročila,“ shrnul Lux.

Havířovská nemocnice přijala celkem třináct pacientů otrávených jedovatým alkoholem, který po Česku šířili ilegální výrobci a distributoři. „Tři naši pacienti zemřeli, tři žijí, ale mají trvalé následky, ostatní odešli domů zdraví,“ shrnul Lux. Celkem zemřelo v Česku na otravu metanolem 47 lidí, desítky dalších mají poškozené zdraví.

Policie mezitím odhalila a zatkla původce otrav. Z hlavní skupiny třiceti jedna obžalovaných poslal zlínský soud na mnoho let do vězení deset lidí, z toho dva hlavní míchače jedovaté směsi Rudolfa Fiana a Tomáše Křepelu na doživotí. Za tři týdny začne v Ostravě také soud se sedmi hlavními distributory, kterým hrozí za obecné ohrožení podobně vysoké tresty. „Tyto dvě větve byly spolu úzce provázené a tvoří kmen této trestné činnosti,“ uvedl státní zástupce Jiří Zemek, který dozoruje vyšetřování metanolové kauzy.