Požár na diskotéce: noční můra hasičů a také téma cvičení

Choltice (Pardubicko) – Desítky hasičů vyjely ve středu pozdě večer do východočeských Choltic. Dostali oznámení, že na tamní diskotéce hoří. Požár byl ovšem fingovaný, šlo o cvičení inspirované obdobnými případy. Hasiči nacvičovali evakuaci a vyhledávání lidí v silně zakouřených prostorách.

Hasičské cvičení proběhlo na diskotéce (zdroj: ČT24)

Požár v hudebním klubu je pro záchranáře takřka noční můrou. Ve světě umíraly při takových neštěstích i stovky lidí a také Česko má své oběti požárů na diskotékách. Hasiči proto v zámeckém klubu v Cholticích zjišťovali, jak dokážou pracovat v temných, nepřehledných prostorách plných vyděšených mladých lidí – a kouře. „Při diskotéce došlo ke zkratu kabelu na pódiu,“ popsala výchozí situaci mluvčí pardubických krajských hasičů Vendula Horáková.

Aby hasiči vybavení dýchacími přístroji nalezli v zakouřeném prostředí návštěvníky diskotéky, používali termokameru. „Zachráněné“ shromáždili hasiči ve stanu, který postavili před klubem na zámeckém nádvoří. „Pro někoho to může vypadat jako legrace, ale snažíme se, aby ti kluci v případě požáru věděli, do čeho jdou,“ zdůraznil význam cvičení velitel zásahu Ladislav Dufek.

Do Choltic přijely dvě profesionální a deset dobrovolných hasičských jednotek. Vedoucí krajského oddělení krizového řízení Aleš Boňatovský upozornil, že účast dobrovolníků je klíčová. „Bez doplnění jednotek dobrovolných hasičů by takto rozsáhlý zásah nebyl možný,“ podotkl.

Mementem pro hasiče dodnes je požár na diskotéce v Karviné v roce 2003. V plamenech tehdy zahynula sedmnáctiletá dívka, přes šedesát dalších lidí skončilo v nemocnicích. Nakonec se ukázalo, že klíčovou roli v tragédii sehráli provozovatelé diskotéky – podcenili protipožární opatření a do sálu pustili víc lidí, než měli.