Středočeský kraj se zaručil za dluhy obce a sklidil kritiku

Doubravčice - Středočeský kraj se rozhodl podpořit jednu ze zadlužených obcí - Doubravčice na Českobrodsku. Zaručí se za její 39milionový dluh a banky tím pádem už nebudou mít problém jí půjčit peníze na splátky stavebním firmám. Někteří zastupitelé ale s podporou váhali. Bojí se, že podobnou pomoc teď po kraji budou žádat další obce.

Středočeský kraj podpořil zadluženou obec (zdroj: ČT24)

Doubravčice jsou malá obec s pěti sty obyvateli. Mají sice novou kanalizaci, vodovod i školku, ale také velké dluhy - původně 51 milionů, teď 39. Bývalé vedení obce si totiž v době výstavby nezajistilo k získaným dotacím potřebné vlastní peníze. Radnice tak teď splácí víc, než by musela, přímo stavebním firmám formou nevýhodných dodavatelských úvěrů.

Banka obci úvěr nedala, požadovala totiž záruky, které malá obec nemá. Současný starosta se proto vydal za krajskými zastupiteli, kteří jeho prosby vyslyšeli. Hejtmanství se za dluhy Doubravčic zaručilo. To, že stejně jako Středočeský kraj obec vede sociální demokracie, prý nehrálo při rozhodování roli. „Je to nestandardní, ale my za normálního stavu neplatíme žádné peníze,“ uvedl hejtman Miloš Petera (ČSSD).

Podle některých opozičních zastupitelů ale kraj nedává dobrý příklad zodpovědně hospodařícím obcím. Kritikové navíc mají strach, že úřad teď bude podobnými žádostmi zavalen. Chtějí proto, aby hejtmanství vypracovalo koncepci a určilo pro poskytování záruk jasná pravidla.