Z Otrokovic do Zlína už cyklisti projedou bezpečně

Zlín – Bezpečně a mimo hlavní tah. Tak už ode dneška projedou cyklisté mezi Zlínem a Otrokovicemi. Dosud mohli jezdit jen po hlavní silnici I/49. Nově ale města spojí cyklostezka. Otrokovická radnice stavěla úsek dlouhý téměř tři kilometry. Projekt radnici přišel na 17 milionů korun, z toho 14 milionů tvořily evropské dotace. Zlínská radnice výstavbu svého úseku dokončuje, cyklisté už ale po stezce projedou.

Namísto aut, říčka Dřevnice. Cyklisté projíždějící mezi Otrokovicemi a Zlínem se mohou ode dneška těšit z nové cyklostezky. Nebudou už muset jezdit po hlavní silnici. „V místě polikliniky a křížení s průtahem silnice I/55 byl vybudován bezpečný přechod pro chodce včetně osvětlení a ochranného bezbariérového ostrůvku,“ řekla mluvčí otrokovické radnice Lenka Vaculová.

Stezku budou moci využívat i pěší a bruslaři. Trasa s asfaltobetonovým povrchem vede z Otrokovic po levém břehu řeky Dřevnice k podniku Tajmac-ZPS ve Zlíně-Malenovicích, kde na něj naváže úsek stavěný zlínskou radnicí, který je těsně před dokončením. „Hotovo bude na přelomu září a října,“ ujistil zlínský mluvčí Zdeněk Dvořák. Magistrát musel ještě před zahájením stavby řešit výkupy pozemků, které stavbu blokovaly. Cyklisté ale stezkou projedou už dnes.

O cyklostezce hovoří otrokovická mluvčí Lenka Vaculová (zdroj: ČT24)

Zlínskou pokladnu práce vyjdou na 25 milionů korun, z toho 20 milionů pokryly dotace. Díky evropským fondům ušetřili 14 milionů i Otrokovičtí, jejichž úsek celkově přišel na 17 milionů korun.

Ne všude to jde

Ve Zlínském kraji patří k nejoblíbenějším cyklostezka podél Baťova kanálu, která nabízí možnost kombinovat jízdu na kole s plavbou lodí. Do konce září se prodlouží i ona – díky rozšíření úseku Otrokovice – Bělov - Kvasice se propojí stezky od Kroměříže až po Napajedla. Hojně je využívaná také cyklostezka podél Bečvy na Vsetínsku.

Ne všude se ale cyklostezky ve Zlínském kraji daří dostavět. Už dlouho stojí například projekt cyklostezky Luhačovice – Uherský Brod. Většina stezky už je sice hotová, stavbaři ale narazili u obce Polichno, kde se kvůli problémům s odkupem pozemků dosud nepodařilo oba úseky propojit.