Kolej Mšeno - Mělník není slepá, ale mrtvá. Nikdo neví, zda se dočká vzkříšení

Mělník – Od 15. září nejezdí vlaky z Mělníka do Mšena, kvůli dezolátnímu stavu tratě tu byla průjezdná rychlost stanovena na 10 kilometrů v hodině, což pro České dráhy de facto znamená zastavit provoz. ČD proto na úseku přistoupily raději k náhradní autobusové přepravě. Start oprav a konečná účtenka jsou zatím stále velkou neznámou.

Na trati Mšeno-Mělník vlaky nejezdí (zdroj: ČT24)

Ze Mšena do Mělníka jezdili lidé za prací i studenti do škol, letní provoz tu doplňoval speciální cyklovlak pro turisty. Už v červenci snížila Správa železniční a dopravní cesty rychlost projíždějících vlaků z 50 na 20 kilometrů za hodinu, od pondělí pak na 10. „Kvůli nízké rychlosti by docházelo ke zpoždění vlaků, proto jsme přistoupili k zavedení autobusové dopravy, která je pohodlnější a příjemnější,“ řekl mluvčí ČD Petr Šťáhlavský.

Třeba starosta obce Mšeno Martin Mach ale hodlá o obnovení železniční dopravy usilovat. Podle něj nechala trať zpustnout SŽDC a měla i připravit plán generální rekonstrukce. Mluvčí železniční správy Marek Illiaš ale tvrdí, že není jednoduché investovat stovky milionů do tratí, u nichž není jistá dlouhodobá objednávka osobní dopravy.

Vlak se tedy zřejmě na trať mezi Mšenem a Mělníkem jen tak nevypraví. SŽDC v současnosti netuší, jak dlouho bude trať uzavřená. Zpracovává studii, která by měla zmapovat potřebnou finanční částku pro případnou rekonstrukci.