Omezení na D1 před Prahou už skončí, pokračovat bude na jaře

Praha – Problematická oprava dálnice D1 před Prahou, kde se kvůli uzavírce jízdních pruhů posledního čtvrt roku pravidelně tvořily kolony, skončí s předstihem. Silničáři je původně naplánovali do konce října, nakonec ale znovu zprovozní všech šest pruhů již tento pátek. Dálnice dostala částečně nový povrch, dělníci vyměnili svodidla a také opravili most přes Botič. Byla to však teprve první etapa opravy, druhá naváže příští rok.

Kolony aut před Prahou jsou každodenním pravidlem na dálnici D1 od začátku letních prázdnin. Postačilo k tomu uzavřít v každém směru jeden jízdní pruh. Nakonec oprava končí s měsíčním předstihem. Bez omezení mezi Prahou a Průhonicemi již projedou řidiči, kteří budou chtít v pátek odpoledne odjet na víkend.

Ředitelství silnic a dálnic zdůvodnilo opravu dálnice, která se z původních čtyř na šest pruhů rozšířila při rozsáhlé rekonstrukci v 90. letech, množstvím závad – výtluky, trhlinami, podélnými i příčnými nerovnostm a rozpadem obrusné a ložné vrstvy vozovky. Silničáři proto objednali jejich výměnu a opravu. „Bonusem pro řidiče je speciální vrstva asfaltu s vysokou přilnavostí, která navíc výrazně omezuje hluk projíždějících vozidel,“ poznamenala pověřená ředitelka ŘSD Soňa Křítková.

Řidiče čeká při cestování po D1 do Prahy nebo při odjezdu z města klidný podzim a zima, potom ale vše vypukne znovu. To, co letos dělníci provedli, byla teprve první fáze opravy, na jaře naváže druhá.