Rekonstruovaná úpravna má zajistit vodu ve všech hradeckých kohoutcích

Hradec Králové – Rekonstruovaná úpravna vody u Orlice začala opět zásobovat Hradec Králové pitnou vodou. Může pokrýt potřebu až poloviny města. Úpravna má zajistit, že bude ve stotisícovém městě dostatek vody – čerpání z hlavního zdroje totiž omezují pravidla ochrany přírody a na jaře a počátkem léta hrozí omezení dodávek.

Rekonstruovaná úpravna přivede do Hradce vodu z Orlice (zdroj: ČT24)

Královéhradecká úpravna vody z Orlice dostala nové technologické zařízení a řídicí systém. Voda v úpravně prochází nejprve ozónovou dezinfekcí, poté separací kalu, pískovou filtrací, druhou ozónovou dezinfekcí, filtrací na filtrech s aktivním uhlím a nakonec do ní přichází chlór. Rekonstrukce stála 116 milionů korun, v příštím roce kvůli ní voda zdraží. „Dopad na zvýšení vodného bude mít asi korunu padesát na kubík,“ řekl Pavel Loskot z Vodovodů a kanalizací (VAK) Hradec Králové.

Hlavním zdrojem vody pro Hradec Králové jsou podzemní prameny Litá u Českého Meziříčí. Protože je však Litá součástí evropsky významné přírodní lokality Zbytka, je čerpání vody kvůli ochraně přírody na jaře a v létě omezeno. Výpadky plně nevykrývají ani dodávky z vodáren v Pardubicích a Náchodě, proto se město rozhodlo rekonstruovat úpravnu vody z Orlice. „Hradec s novou úpravnou získá jistotu dodávek vody,“ zdůraznil ředitel VAK František Barák. Úpravna může v případě havárie posloužit také jako záloha i pro okolí Hradce, kde může pokrýt asi čtvrtinu roční spotřeby.

Orlická úpravna byla v provozu od roku 1964, původně sloužila jako záložní zdroj. Po roce 2009 začala sloužit i k vyrovnání dodávek kvůli omezenému čerpání v Lité, ale VAK ji používaly pouze výjimečně.

Vodovody a kanalizace Hradec Králové jsou majitelem vodárenských a kanalizačních sítí a zabývají se hlavně investicemi do tohoto majetku. Provoz sítí, včetně fakturací klientům, zajišťuje společnost Královéhradecká provozní ze skupiny francouzské Veolie. Provoz vodáren má firma pronajatý od října 2005 na 30 let.

Vodohospodáře na Hradecku dál trápí podzemní zdroj pitné vody pro Třebechovice a okolí v Bědovicích. Je zasažený pesticidem atrazinem. Jak a odkud se do vody dostal, se přesně nezjistilo.