Ostrava chce omezit výkup kovů

Ostrava – Po odmítnutí zákazu výkupu kovového a papírového odpadu ve sběrnách, začínají města proti problému sběračů kovů bojovat sama. Příkladem je Ostrava, která připravuje podobnou vyhlášku jako Bohumín, Karviná, Orlová, Havířov nebo severočeský Chomutov. V těchto městech by měla od příštího roku platit pro občany povinnost odevzdávat odpad pouze zdarma ve sběrných dvorech.

Ostrava chce proti zlodějům kovů bojovat vlastní vyhláškou. „Zloději kovů nám ročně způsobí škody za desítky milionů korun,“ uvedl ostravský primátor Petr Kajnar. Zrovna před měsícem například ukradli z bývalého dolu Petr Bezruč vzácné těžní zařízení, jehož hodnota je nevyčíslitelná. Návrh vyhlášky už je připravený, nyní ho dostaly k připomínkám jednotlivé městské obvody. Zastupitelé by o něm mohli hlasovat na prosincovém zasedání zastupitelstva.

Vedení města považuje regulaci provozu v komerčních sběrnách za potřebnou, i přesto že poslanci senátní návrh odmítli. „Vyhlášku připravujeme, zároveň tak trochu čekáme, jaká bude reakce Ústavního soudu, pokud někdo napadne vyhlášky Bohumína či Karviné. Podle některých názorů je na hraně zákona,“ uvedl Kajnar.

Majitelé sběren, kteří vyhlášky kritizují, zvažují, že se jim budou bránit soudně. Podle ministerstva vnitra sice neodporují ústavě, obce ale podle něho nemohou lidi pokutovat, když nařízení nedodrží. Přikazují totiž lidem dávat do sběrných dvorů komunální odpad, jenomže tím třeba nejsou staré okapy, které tam lidé také nosí. „Podle nás je vyhláška v pořádku a budeme ji vymáhat,“ je přesvědčený například místostarosta Orlové Martin Sliwka z ODS.

Orlová přijala vyhlášku před týdnem, ve sběrnách začal nával

Orlovští zastupitelé právě před týdnem schválili vyhlášku, která má od příštího roku zakázat prodej šrotu ve sběrnách. V reakci na to je v tamních sběrnách plno. Mezi klienty ale patří především obyvatelé rodinných domů, kteří se chtějí zbavit nepotřebného kovového harampádí. „Přivezl jsem mosaz. Ve sběrně dostanu dvě stovky na benzín, tak proč bych to dával zadarmo,“ řekl jeden z klientů. A majitelka sběrny Jana Míková potvrdila, že domkaři tvoří devadesát procent zákazníků, do sběrny vozí například staré trouby, ploty nebo pece.

Kompromisní řešení připravuje ministerstvo životního prostředí. Od začátku příštího roku chce zavést vyhlášku, která by zachovala jednotlivcům možnost prodat šrot do sběren, jen by nedostali peníze na ruku. „Zavedli bychom daleko lépe kontrolovatelný systém bezhotovostních plateb,“ uvedl ministr životního prostředí Richard Brabec.

Také Ostrava chce vyhláškou omezit výkup kovů (zdroj: ČT24)