Další sesuv na jižní Moravě, svah poškodil plynovod

Milonice – U Milonic na Vyškovsku se v noci na dvou místech sesunul svah. Neohrozil sice žádné domy ani silnice, poškodil však nedaleký plynovod. Uniklo z něj malé množství plynu, závada byla ale bez přerušení dodávky do rána odstraněna. Plynaři poškozenou část plynovodu přemostili 200 metrů dlouhým novým potrubím.

Svah leží na písčitém podloží a uvolnil se na dvou místech. V první lokalitě se sesunula plocha o asi 600 metrech čtverečních a ve druhé o asi 1400 metrech čtverečních. Nejbližší dům stojí od sesuvů asi 70 metrů. Silnice je pak ve vzdálenosti 80 metrů.  

Na Břeclavsku vyhlášen stav nebezpečí

Jižní Morava se po vydatných deštích potýká se sesuvy půdy na více místech. Stav nebezpečí platí na Břeclavsku, a to v Dolních Věstonicích, Bulharech, Strachotíně a Pavlově. Nejvážnější je momentálně situace v Bulharech, kde se sesunul svah, na kterém stojí 14 rodinných domů. Obyvatelé dvou z nich museli být evakuováni. Svah teď hasiči zpevňují těžkou technikou - domů by se lidé měli vrátit zhruba za tři týdny.  

Ve Strachotíně ohrožoval uvolněný svah osm rodinných domů. Ze stráně proto hasiči odbagrovali 3000 metrů krychlových půdy. V Dolních Věstonicích se pak sesunul svah pod krajskou silnicí, která je uzavřena a oprava potrvá asi půl roku. Silničáři proto nyní staví novou provizorní komunikaci, která spojí Věstonice s nedalekým Pavlovem. Hotova bude do měsíce.