Roboti a 3D tiskárny. V Brně začal strojírenský veletrh

Brno -  Už po 56. zaplnily brněnské výstaviště strojírenské firmy z celého světa. Dnes odstartoval Mezinárodní strojírenský veletrh, představí se na něm přes 1600 vystavovatelů. Veřejnosti ukáže roboty, tiskárny i letadlo na baterie.

Roboti, kteří montují, ale taky hrají v kostky. I takové výstavní kusy jsou k vidění na Mezinárodním strojírenském veletrhu, jehož 56. ročník dnes začal na brněnském výstavišti. „Robot dnes není pouhý manipulátor, jak tomu bylo dříve. Dnes plní řadu dalších funkcí a požadavků. Roboti umí měřit, umí analyzovat naměřené výsledky, umí je ukládat do databáze, takže je možné i zpětně dohledat, co se s daným výrobkem stalo,“ vysvětlil ředitel Českomoravské elektrotechnické asociace Jan Prokš.

Například dvojice robotů hrajících v kostky, která je na veletrhu k vidění, podle něj není jen ukázkou jemné motoriky, ale i dalších zmíněných dovedností. „Chtěli jsme veřejnosti ukázat, jak to může vypadat za branami továren. Robot musí zvládat nejen motoriku, ale třeba i optické vyhodnocování scény,“ dodal Prokš.

I když tři čtvrtiny z očekávaných 75 tisíc návštěvníků veletrhu tvoří odborná veřejnost, právě technické inovace lákají na výstaviště i milovníky techniky z řad laiků. „Právě pro ně jsme připravili například robotický park a výstavu 3D tisků,“ láká návštěvníky mluvčí veletrhu Jiří Erlebach.

Méně Ruska, více Číny

Partnerskou zemí letošního veletrhu mělo být Rusko. Nakonec ale z plánů sešlo. Podle vedení výstaviště není na vině politická situace, ale chyba moskevských úřadů. „V únoru nějaký úředník v Moskvě zapomněl zařadit veletrh na seznam podporovaných akcí. Z toho důvodu Rusko partnerskou zemí být nemohlo. Letošním speciálním hostem je proto Thajsko,“ vysvětlil Erlebach. Ruských firem nakonec do Brna přijelo 21, což je standardní počet.

Naopak posiluje účast čínských firem, kterých letos do Brna dorazilo 72. Brněnský strojírenský veletrh patří mezi největší svého druhu v celé Evropě. „Veletrh je místo, kde firmy často rozjednají kontrakty, které sice dotáhnou až několik měsíců poté, nicméně bez veletrhu a kontaktů sehnaných zde v Brně by kontrakt nikdy nevznikl,“ dodal Erlebach.

Velký byznys a důležité průmyslové odvětví na veletrh a s ním spojené konference táhne i politiky. Do Brna tak dnes dorazil prezident Miloš Zeman, předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD) a část vládního kabinetu v čele s premiérem Bohuslavem Sobotkou.

Mezinárodní strojírenský veletrh

  • poprvé se konal v roce 1959, letošní ročník 56.
  • letos představuje 1627 firem z 31 zemí, což je 150 více vystavovatelů než loni
  • zhruba polovina společností přijede ze zahraničí, nejvíc (282) z Německa