V Bulharech končí evakuace. Lidé se vrací do domů u sesutého svahu

Břeclavsko – Sedm obyvatel dvou rodinných domů v Bulharech se může po 18 dnech v provizoriu vrátit do svých domovů. Domy museli opustit 18. září na příkaz krizového štábu. Na konci jejich zahrad se totiž sesouval svah do řeky Dyje. Hasiči už svah zpevňují, statik proto lidem povolil návrat domů.

Práce na zabezpečení svahu postoupily natolik, že se evakuovaní lidé z Bulhar mohli vrátit do svých domovů. Evakuace se týkala dvou bezprostředně ohrožených rodin, na uvolněném se svahu ale stojí celkem 14 domků. Kopec se po vydatných deštích začal sesouvat do řeky Dyje.

„Svah je nyní zabezpečený do stoleté vody. Práce budou nadále pokračovat, ale lidé se mohou vrátit. Nicméně pořád se dvakrát denně provádí měření,“ uvedl starosta obce Jiří Osička (nez.). Hasiči spodní část stráně už několik dní zpevňují balvany, celkem k úpatí kopce navezou sedm tisíc metrů krychlových kamení. Po zpevnění spodní části stráně by měl na sanaci navázat další projekt zhruba za 50 milionů korun. Při něm bude z oblasti odkloněno koryto řeky Dyje a bagry na stráni vybudují terasy.

„Jsme rádi, že jsme doma. A až nám udělají svah, tak budeme ještě raději,“ svěřila se evakuovaná Emílie Dostálová. „Dovezli jsme si nějaké drobnosti, víc budeme přivážet, až na to budeme mít klid,“ dodal její manžel Stanislav.

O návratu domů hovoří evakuovaní manželé Dostálovi (zdroj: ČT24)

Stav nebezpečí platí kvůli sesuvům půdy nejen v Bulharech, ale i v nedalekém Strachotíně, Pavlově a Dolních Věstonicích, kde svah ohrožoval rybářský kemp. Před třemi týdny se na tábořiště sesunula masa zeminy a rozmačkala karavan, jedna žena byla lehce zraněna. Do soboty proto měli rybáři odvézt své karavany a zbourat nelegální přístřešky, které vedle nich během let vznikly.

Ze čtyř desítek karavanů zbyly pod nebezpečným svahem pouze tři, které odveze obec. „Následovat bude sanace svahu, který je celý popraskaný a hrozí dalším ujetím. Bude se muset v celé délce zpevnit,“ upozornil místostarosta Dolních Věstonic Jan Votava. Sanace svahu podle odhadů potrvá několik měsíců. Do té doby je silnice na kopci uzavřená a řidiči budou muset používat objížďku nebo budovanou panelovou cestu, která Pavlov a Dolní Věstonice provizorně spojí.