Do univerzitní budovy za čtvrt miliardy nesmí studenti

Hradec Králové – Výukové a výzkumné centrum Univerzity Karlovy v Hradci Králové je už od konce prázdnin hotové, ale i přesto ho studenti využívat nesmějí. Stavba celkem stála 420 milionů korun z evropských dotací, nicméně zůstává stále prázdná. Důvodem je nedořešená soutěž na nákup nábytku. Úřad na ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) totiž řeší odvolání hned dvou firem, které se o dodávku nábytku neúspěšně ucházely.

Centrum mělo začít fungovat už od října, jenže studenti medicíny a farmacie se sem podívali jen na exkurzi. „Ta stavba je svým způsobem zablokovaná,“ konstatoval pro ČT děkan lékařské fakulty Miroslav Červinka.

Podle předsedy antimonopolního úřadu Petra Rafaje brání škole předběžné opatření, které vydal soud, a proto zatím nemůže uzavřít smlouvu s firmou, která tendr na dodávku nábytku vyhrála. Rafaj České televizi řekl, že předpokládá rozhodnutí v celé věci ve stanovené správní lhůtě šedesáti dnů.

Děkan Červinka podotkl, že záruční lhůty na spoustu věcí v budově již běží, aniž by toho někdo využíval. Proděkan fakulty Vladimír Palička realisticky dodává, že v letošním akademickém roce už se toho v novém centru příliš neodpřednáší. V důsledku předběžného opatření dodavatelé nemohou budovu kolaudovat, takže ji univerzita nemůže ani převzít. Otázkou je, kdo uhradí údržbu přes zimu.

Výuku ve výzkumném centru blokuje soutěž na nábytek (zdroj: ČT24)