Severočeský toxi tým našel obří pěstírnu konopí i další dealery pervitinu

Liberec – Kvůli výrobě pervitinu a pěstování konopí zadržela policie na severu Čech sedm lidí, z nich zatím obvinili čtyři, dva navíc poslal soud do vazby. Zejména odhalení velkopěstírny na Českolipsku považuje severočeský protidrogový tým za velký úspěch, s 2 800 rostlinami patřila k největším dosud nalezeným.

Policie oznámila rozbití dvou skupin, které kriminalisté viní z výroby a prodeje drog. Na Jablonecku chytili pětici dealerů pervitinu. Jeden ze zadržených mužů již byl v minulosti trestán kvůli drogové kriminalitě. Nyní skupina prodávala drogy na Jablonecku a Semilsku. „Muži se napojili na 'zdroj', od kterého kupovali již hotový pervitin. Drogu pak obratem ruky prodávali dalším odběratelům, kdy si za 1 gram účtovali částku 1 200 korun,“ popsala policejní mluvčí Vlasta Suchánková.

Dealeři na sebe podle mluvčí upozornili sami, protože pervitin prodávali často doma, v poklidné severočeské obci. Ta proto zažila nebývalý nápor „turistů“, kteří k dealerům přijížděli auty. „Někteří maskovali svou návštěvu cykloturistikou. Přijeli s jízdními koly upevněnými na nosičích vozu, následně na nich ujeli pár metrů, zastavili u konkrétního domu a zase odjeli,“ dodala mluvčí. V domě podle ní začala vznikat také varna pervitinu, kterou však muži před policejním zásahem nestihli dokončit.

Výrobnu pervitinu nalezli policisté také v Karlových Varech. V bytě, kde byla varna, současně zajistili pět kilogramů drogy. Při zásahu zadrželi jednoho muže, který nyní čeká v policejní cele na rozhodnutí o vazbě.

Na Českolipsku potom policie zadržela další dva lidi poté, co náhodou odhalila velkopěstírnu konopí. Upozornil na ni požár trafostanice. Při likvidaci ohně si hasiči všimli otevřených vrat u nedalekého hospodářského objektu a tam objevili pěstírnu plnou rostlin. Další místnost byla připravena k osázení. Severočeský Toxi tým sice letos odhalil už sedm pěstíren konopí včetně špičkově vybavené velkopěstírny v průmyslovém areálu ve Vratislavicích v Liberci, přesto je pro ně nový „úlovek“ výjimečný. „Pěstírna na Českolipsku byla ještě větší, bylo v ní 2 800 rostlin,“ poukázal vedoucí týmu Pavel Folprecht.

Liberecký kraj patří dlouhodobě mezi regiony více zatížené drogovou kriminalitou. Je místem, odkud z Polska do Česka organizovaně proudí léky s pseudoefedrinem, jejichž volný prodej je v tuzemsku zakázaný. Z nich pak pachatelé vyrábějí pervitin a poté prodávají v Česku nebo převážejí do Německa.