Ministerstvo zastavilo lanovku na šumavský Hraničník

Praha - Ministerstvo životního prostředí (MŽP) zamítlo výstavbu kontroverzní lanovky na šumavský vrch Hraničník. V závěrečném posudku vlivu na životní prostředí, takzvaném procesu EIA, vydalo nesouhlasné stanovisko ke všem čtyřem navrženým variantám projektu.

Úřad ministra Richarda Brabce shledal výstavbu lanovky za odporující evropskému systému ochrany přírody Natura 2000, ptačí oblasti Šumavy i zákonu o ochraně přírody a krajiny. Resort posuzoval záměr stavby dva roky.

Lanovka nedaleko jihočeské obce Nová Pec by měla propojit českou stranu s lyžařským areálem Hochficht v Rakousku. O plánu „Propojení Klápa-Hraničník“ se mluví už několik let. Stavbu, která by zasahovala do Národního parku Šumava, ale kritizují ekologové i část vědecké obce. Mezi vrcholy Smrčina a Hraničník se nachází jedna z nejzachovalejších oblastí na jihovýchodní Šumavě se vzácnými lesními ekosystémy. Ekologové se už dříve obávali, aby se i přes nesouhlasné stanovisko EIA kraj nesnažil stavbu protlačit jako veřejný zájem. Lanovku už totiž takto označil v zásadách územního rozvoje kraje.

Projekt lanovky Hraničník
Zdroj: ČT24

„Pro nesouhlasné stanovisko byly rozhodující významné negativní vlivy na celistvost i předměty ochrany lokalit soustavy Natura 2000,“ komentovala rozhodnutí mluvčí resortu Petra Roubíčková. Posudek uvádí, že lanovka a s ní související pohyb lidí má negativní vliv na celistvost vyhlášené Ptačí oblasti Šumava a Evropsky významné lokality Šumava.

Ohroženy by byly například smíšené lesy - bučiny, populace tetřeva hlušce i rysa ostrovida. Nejen jeho chrání také Rakousko, které se k výstavbě vyjádřilo rovněž negativně. Mírně by podle dokumentu lanovka působila například na čápa černého nebo datlíka tříprstého.

Projekt lanové dráhy s dolním terminálem na Klápě a horním na Hraničníku počítá se čtyřmi různými podobami, dvě z nich obsahují pomocnou sjezdovku. Lanovka má měřit 2 710 metrů a za hodinu přepravit až 2 700 lidí. Odjezdová, evakuační a téměř tříkilometrová sjezdovka by zaujímala plochu 8,6 hektaru.