Soud osvobodil advokáta souzeného za podvod kvůli dvojitému honoráři

Frýdek-Místek – Okresní soud ve Frýdku-Místku už podruhé zprostil obžaloby advokáta Petra Poločka obžalovaného z podvodu. Toho se podle obžaloby dopustil tím, že si nechal dvakrát proplatit honorář. Poloček vysoudil dva miliony pro dítě, kterému kvůli špatné léčbě částečně ochrnula paže. Od matky si vzal deset procent z vysouzeného odškodného, od státu si nechal vyplatit honorář 300 tisíc za zastupování nemajetné klientky. Podle soudce nejde o trestný čin, státní zástupce s tím ale nesouhlasí a opět se odvolal.

Soudce Ondřej Běčák, který už v prvním kole procesu dospěl k závěru, že nejde o podvod, ale o projev chamtivosti, ani napodruhé neshledal, že by se advokát dopustil trestného činu. „Žádný obecně závazný předpis nezakazuje obžalovanému, aby postupoval, jak postupoval,“ shrnul Běčák. On ani žádný jiný soudce v Česku ale podobnou věc ještě neřešil. Už dříve vyjádřil názor, že jako precedentní případ zřejmě skončí až u Nejvyššího soudu.

Advokátní komora se právníka zastala

Obžalovaný specialista na medicínské právo Petr Poloček od začátku vinu odmítá. Uvedl, že se s klinetkou Blankou Perníkovou předem domluvil, že v případě úspěchu mu vyplatí deset procent z vysouzeného odškodného. Matka byla s výsledkem spokojena, protože nemocnice navrhovala odškodné jen 700 tisíc korun. Podle dohody mu zaplatila. Když se ale dozvěděla, že si nechal proplatit dalších 300 tisíc od státu, stěžovala si na něho České advokátní komoře. „S klientkou jsem jednal korektně a maximálně profesionálně. Plnila jen to, k čemu se zavázala. V případě neúspěchu bych od ní nedostal nic. Rozhodně odmítám, že bych ji uvedl v omyl,“ řekl Poloček. Dodal, že obžaloba je postavena na naprostém nepochopení advokátního tarifu. Dvojí výplatu přirovnal k placení v restauraci. „V restauraci také zaplatíte za jídlo a navíc dáte číšníkovi deset procent z útraty,“ vysvětloval.

Česká advokátní komora mu dala za pravdu. Neshledala důvody ke kárnému trestu, natož k obžalobě z podvodu. „Z profesionálního hlediska je trestní stíhání nedůvodné, neboť odměna advokáta může být strukturovaná,“ sdělila mluvčí komory Iva Chaloupková. Šéf výboru pro odbornou pomoc a ochranu zájmů advokátů Marek Nespala zdůraznil, že v advokacii je naprosto běžné, že se advokát s klientem takto dohodne a že odměna může mít více složek.

Případ znovu posoudí krajský soud

Státní zástupce Ladislav Hradil však trvá na tom, že jde o trestné jednání. Žádá pro Poločka podmínku, zákaz výkonu advokacie na tři roky a peněžitý trest 50 tisíc korun. „Je to naprosto neuvěřitelná věc. Nevím o žádném jiném takovém případu,“ řekl Hradil, který se ihned odvolal. Věc tedy znovu posoudí nadřízený krajský soud, který už jednou zprošťující verdikt zrušil.

Poloček zastupoval Blanku Perníkovou a její tehdy pětiletou dceru asi před pěti roky v civilním sporu s nemocnicí. Lékaři z Nemocnice Třinec Sosna, které později policie obvinila z ublížení na zdraví, dívce špatně léčili zlomeninu. Zraněnou ruku jí narovnali a dali do sádry. Přestože si opakovaně stěžovala na velké bolesti, sundali ji až poté, co jí odumřely nervy na předloktí. Z nevinného pádu z kola jí tak zůstane na doživotí zdeformovaná ruka. Rodina žádala odškodné čtyři miliony. S Poločkem docílila dvou milionů.

Soud osvobodil advokáta souzeného kvůli dvojitému honoráři (zdroj: ČT24)