Změna pro Liberec se vrací do hry o Liberec

Liberec – Po krachu druhého kola vyjednávaní se dnes navečer sejdou zástupci Změny pro Liberec a hnutí ANO, aby domluvili možnou koalici pro vedení města Liberec. Změna pro Liberec zdejší volby do zastupitelstva města vyhrála, následovaná právě hnutím ANO. Možnost dohody ale ze začátku překazila kampaň, v níž se Změna měla dopouštět pomluv a výhrůžek, a tak s ní ANO nechtělo jednat.

„Změna pro Liberec se po volbách začala chovat jinak, už neplivala oheň a nedštila síru,“ řekl zdejší lídr hnutí ANO Tibor Batthyány na to, proč je nynější jednání možné. Změna pro Liberec každopádně své požadavky při koaličním jednání měnit nebude. Důraz bude opět kladen na prosazení programu Plán pro Liberec. „Máme to stejně jako na začátku,“ uvedl lídr Změny Jan Korytář. Partnerů pro vyjednávání je podle něj víc. „Zatím víme, že s námi chtějí jednat ANO a Starostové pro Liberecký kraj,“ řekl Korytář. Jednání v Liberci trvají pět týdnů, podle Korytáře je lepší najít dobré řešení než rychle nějaké špatné. Dnes večer se sejdou s hnutím ANO. 

  • „Říkalo se, že jsme měli kampaň, která některé další strany odrazovala nebo byla nepřijatelná. Částečně to asi pravda je. Druhá věc ale je, že jsme tady byli několik let aktivní, je tu mediální obraz a někteří nově zvolení zastupitelé se toho asi báli,“ hodnotil obraz Změny pro Liberec Jan Korytář.

V personálních otázkách je Změna pro Liberec otevřená k diskusi, nemá „nepřekonatelné požadavky.“ Obsazení radnice chtějí řešit v jednom balíku, přičemž nelpí na získání postu primátora. „Pozice primátora je důležitá a symbolická, ale stejně důležité jsou i jednotlivé resorty, kde můžeme prosazovat náš program,“ řekl Korytář. Navíc podle něj nemusí být získání postu primátora v současnosti nejlepší nejen pro něj, ale ani pro Změnu pro Liberec. Dovede si představit, že by byl náměstkem primátora.

V prvním kole vyjednávání se Změna pro Liberec pokoušela dohodnout se Starosty pro Liberecký kraj a TOP 09, ale nepodařilo se nalézt shodu. Druhé kolo jednání vedlo hnutí ANO, rovněž se Starosty a TOP 09, ale také ČSSD. Ještě na začátku listopadu se zdálo, že tato koalice čtyř stran usedne ve vedení Liberce, ale v neděli z plánu sešlo. Na vině je podle zástupců ANO hlavně uskupení Starostové. „Důvodem jsou (i) neustále se měnící požadavky (Starostů), zásadně se lišící od výchozích podmínek stanovených na počátku koaličního jednání,“ uvedl Tibor Batthyány. Politolog Jan Kubáček z Univerzity Karlovy říká, že Liberec je dlouhodobě ovlivněn roztříštěným a napjatým stavem politické scény.