Martin Landa bude Žít Brno-střed jako starosta

Brno – Otevřená radnice. Hlavní bod, se kterým v Brně nastupuje do funkce starosta největší městské části Brno-střed Martin Landa. Dnes ho zvolilo ustavující zastupitelstvo. Osmatřicetiletý manažer, který do politiky vstoupil jako nováček na kandidátce hnutí Žít Brno, v čele radnice vystřídá občanského demokrata Libora Šťástku.

Žít Brno šlo do voleb s ambicemi změnit politiku v Brně i čtvrti Brno-střed. Volební vítězství v centrální městské části ale překvapilo i je samotné. Pro Martina Landu se konalo překvapení dvojnásobné – byť na kandidátce figuroval jako čtyřka, nakonec se v Brně-středu stane starostou. Jeho straničtí kolegové, kteří byli na kadidátce nad ním, nechtěli kumulovat funkce.

Při dnešním hlasování pro něj zvedlo ruku 27 ze 45 zastupitelů, právě tolik mandátů má čtyřčlenná koalice. Landa kvůli kandidatuře na starostu ukončil veškeré podnikání, aby se nedostal do střetu zájmů. Ve svém projevu řekl, že nebude otevírat dveře hazardu, bude řešit nedostatek míst ve školkách a není podporovatelem výstavby bytových domů, když má městská část stovky prázdných bytů.

V radě městské části zasednou novopečení politici za Žít Brno společně s lidovci, které jen těsně porazili, hnutím ANO a Stranou zelených. „Bylo naší prioritou uspořádat koalici ve stejném formátu jako na velké radnici,“ uvedl Landa. Při skládání rady se jim povedlo hned jeden z volebních slibů nesplnit. Počet uvolněných, tedy placených funkcí na radnici menší nebude. „Naše přání bylo tento počet zredukovat, nicméně koaliční jednání se vyvíjela jinak,“ přiznává Landa.

Martin Landa /Žít Brno/ o politice v Brně-střed (zdroj: ČT24)

Jinak ale 80 tisícům obyvatel Brna-středu slibuje velké změny. „Důležitá je pro nás otevřená radnice. Ať co do zveřejňování smluv, že budeme mít rozklikávací rozpočet, dokumenty radnice budou jednoduše dostupné na internetu. A i co do atmosféry, aby radnice nevystupovala proti občanům, ale aby jim naslouchala,“ vyjmenoval Landa. Prvním vstřícným krokem mělo být hned první ustavující zastupitelstvo, které je otevřené i pro veřejnost. „Budeme s lidmi mluvit o tom, co děláme a proč to děláme,“ slibuje Landa.

Martin Landa vystřídal v čele radnice Libora Šťástku z ODS. Ten vedl Brno-střed dvě volební období: v letech 2006–2008 jako místostarosta, později na pozici prvního muže radnice.

Žili Brno… ale někde jinde

Volební úspěch politického nováčka Žít Brno poznamenala v Brně-středu i jedna oprávněná volební stížnost. Dva z jejich kandidátů – František Sobotka na 13. místě a Alexandr Stankov na 40. pozici – nemohli ve čtvrti vůbec kandidovat, protože tam nebydlí. Krajský soud stížnosti na oba kandidáty vyhověl a jejich hlasy prohlásil za neplatné, s počtem mandátů v Brně-střed ale kauza nezahýbala.

Hnutí Žít Brno pochybení uznalo. Podle nich nešlo o úmysl. František Sobotka si prý celý život myslel, že žije v Brně-středu, protože část jeho ulice se v městské části nachází. Alexandr Stankov dlouho v Brně-středu žije, ale zapomněl si trvalé bydliště přehlásit. „Bylo to nedopatření, které nás velice mrzí. Voličům jsme se omluvili, ale se schopností vést městskou část to nemá nic společného,“ dušuje se Landa.