Exploze ve Vrběticích utichly, pyrotechnici připravují odvoz munice

Zlín - Už sedm dní se z areálu muničních skladů ve Vrběticích neozval žádný samovolný výbuch munice. Lhůta vypršela o půlnoci. Pyrotechnici ji stanovili k tomu, aby mohli prostor prohlásit za bezpečný a povolit odvoz munice uskladněné v dalších budovách. Nyní začnou čistit jejich okolí i prostor kolem přístupových cest. V areálu tak vznikne bezpečnostní koridor, kterým bude možné zbylou munici odvézt. Ministr obrany Martin Stropnický (ANO) dnes uvedl, že by asi 2800 tun munice mohlo být převezeno do již dříve zmiňovaného bývalého muničního skladu Květná na Svitavsku.

Poslední nekontrolovaná exploze se z areálu, kde před měsícem vybuchl jeden z muničních skladů, ozvala minulou středu před půlnocí. Pyrotechnici tak dnes mohou pokračovat v práci. Přístupové cesty od rozházené munice a jejích zbytků už vyčistili, nyní zkontrolují zhruba třímetrový prostor kolem nich i skladových budov. „Pyrotechnici pracují v dvojnásobném počtu a pomáhají jim tanky hasičů a tři obrněná policejní vozidla,“ upřesnila zlínská policejní mluvčí Monika Kozumplíková.

Podle Kozumplíkové práce potrvají několik dnů, k 27 budovám s municí vede několik kilometrů komunikací. Pyrotechnici prostor vyčistí tak, aby v něm mohly bezpečně projet automobily, které budou uskladněnou, nepoškozenou munici později odvážet. Cesty určené k průjezdu kamionů budou zřetelně označeny policejními páskami a kolíky. V areálu tak vznikne bezpečnostní koridor pro odvoz. „V prvopočátku by byl odvoz řešen našimi vlastními prostředky na naše náklady,“ uvedl mluvčí Vojenského technického ústavu, který má objekt ve správě, Pavel Lang.

Události: Muniční sklady týden bez výbuchu (zdroj: ČT24)

Náročná akce, náročná domluva

Munice bude zřejmě převezena do bývalého armádního skladu v Květné na Svitavsku. Ministr obrany Martin Stropnický (ANO) upozornil na to, že tento sklad nemůže být použit okamžitě. Podle něj Květná potřebuje minimálně pět až šest týdnů na to, aby byla znovu zprovozněna. Armáda totiž Květnou na konci roku 2013 opustila. Vláda by se tímto tématem měla zabývat v pondělí 24. listopadu.

Do areálu v Květné by mohlo být převezeno 2800 tun munice z Vrbětic. Ostatní by si podle ministra měly odvézt samy firmy nebo bude jako poškozená zlikvidována. Právě fakt, že munice ve skaldech patří soukromým subjektům, je podle Stropnického problém. I když lidé kvůli bezpečnosti volají po tom, aby garantem celé akce byla armáda, podle ministra je těžké sladit provoz vojenského zařízení, ve kterém by byla uskladněna civilní munice. Na tu by měli dohlížet policisté a v případě nehody zasahovat civilní hasiči. Samotný areál by ale měli na starosti vojenští policisté. „To by mohlo těžko fungovat,“ poznamenal Stropnický.

Náročný bude i odvoz munice. Do vrbětického areálu totiž nebude moci vjet těžká technika. Z uskladněných prostor tak budou munici odvážet menší vozy na okraj areálu, kde bude přeložena do větších kamionů. Odvážená munice bude muset být zkontrolována „kus po kuse“, uzavřel Stropnický.

Požár a následná exploze otřásly skladem ve Vrběticích ve čtvrtek 16. října. Podle pozdějších zjištění vybuchl sklad č. 16, který měla v nájmu ostravská firma Imex Group. Dva její zaměstnanci, kteří byli v době exploze v areálu, se stále pohřešují. Výbuch srovnal se zemí sklad i jeho nejbližší okolí, podle odhadů explodovalo asi 57 tun munice. Dalších 12 skladů bylo výbuchem poškozeno. Škoda se zřejmě pohybuje v desítkách milionů korun.

Skladový areál jeho správce, Vojenský technický ústav, pronajímá soukromým firmám. Kromě Imex Group jsou v areálu v pronájmu ještě další společnosti. V místě je celkem stovka objektů, z nich 30 je určeno k uskladnění a rozebírání munice. V areálu bylo podle odhadů 15 tisíc tun munice všech druhů - od pěchotní přes munici po ruční protitankové zbraně - a dělostřeleckou až po letecké pumy. Lidé z okolí skladu teď požadují co nejrychlejší odvezení nevybuchlé munice. Začali dokonce sbírat podpisy pod petici.