Komunisté chtějí v Karlovarském kraji svoji hejtmanku

Karlovy Vary - KSČM by v Karlovarském kraji chtěla získat post hejtmana pro Evu Valjentovou, která je nyní první náměstkyní. Strana tím reagovala na ohlášenou rezignaci hejtmana Josefa Novotného (ČSSD). Sociální demokraté se ale nechtějí funkce vzdát, ačkoli konkrétní jméno nástupce ještě ani zdaleka neznají. KSČM před dvěma lety krajské volby těsně vyhrála před ČSSD. V zastupitelstvu mají komunisté 14 členů, sociální demokraté o jednoho méně.

„Před dvěma lety jsme při vyjednávání koaliční smlouvy přenechali post hejtmana našemu koaličnímu partnerovi. Především proto, že se jednalo konkrétně o Josefa Novotného. Osobnost hejtmana pro nás byla určitou zárukou kontinuity s předchozím volebním obdobím a v té době šlo o skutečně respektovanou autoritu v jeho vlastní straně a mezi občany kraje. To se bohužel během následujících dvou let v případě podpory ze strany ČSSD změnilo a vyústilo v oznámenou rezignaci Josefa Novotného na post hejtmana,“ uvedl krajský předseda KSČM Josef Murčo.

V situaci, kdy je podle něj ČSSD v kraji zmítána rozbroji a nemá jasného kandidáta na hejtmana, komunisté přicházejí s Valjentovou. Na kraji není nováčkem, už v minulém volebním období byla náměstkyní pro kulturu a cestovní ruch. „Nechceme vyvolat krizi ani třenice s naším koaličním partnerem. Tu část koaliční smlouvy, která řeší klouzavý mandát, chceme dodržet. Poměr v radě by se měl podle předchozích dohod změnit na 5:4 ve prospěch ČSSD,“ uvádí se v prohlášení KSČM. Podle koaliční smlouvy se má v polovině volebního období vyměnit poměr stran v radě ze 4:5 ve prospěch KSČM na 5:4 pro ČSSD.

Podle krajského předsedy ČSSD Miloslava Čermáka strana zatím náhradníka za Novotného neřešila. „Budeme muset začít jednat,“ řekl dnes. Krajská konference ČSSD ale bude až dva dny po zasedání krajského zastupitelstva, které se bude konat 11. prosince. Další řádné jednání zastupitelstva pak bude až v únoru. Může se tak stát, že kraj bude bez hejtmana přes dva měsíce.

Postu hejtmana se ale ČSSD vzdát nechce. Podle Čermáka by byl vhodným kandidátem na hejtmana například Martin Havel, náměstek hejtmana pro investice. Jenže Havel se do funkce hejtmana nehrne. V zákulisí se pak mluví například o tom, že by hejtmanem mohl být bývalý krajský předseda ČSSD a krajský zastupitel Jakub Pánik. Ten si sice s sebou nese některá podezření z manipulací veřejných zakázek, ale žádné vyšetřování nevedlo k obvinění. Vlivný muž sociálních demokratů byl předsedou krajské ČSSD od konce roku 2010 do května 2013.