Speleologové objevili pod sady v Olomouci pět míst, kde hrozí propady

Olomouc - Speleologové, kteří zkoumali stav chodeb vybudovaných za dob Marie Terezie pod Smetanovými sady v Olomouci, objevili pět rizikových míst. Průzkum části chodeb o délce asi šest set metrů udělali poté, co se tam loni v létě dírou u pařezu propadlo roční dítě. Nic vážného se mu nestalo, i když se zřítilo do pětimetrové hloubky.

Systém více než tři sta let starých podzemních chodeb, které jsou kulturní památkou, sloužil v minulosti k obraně města. I když celkový stav prozkoumané části katakomb je podle odborníků dobrý, pět míst je kvůli porušené klenbě nebezpečných. Nestabilní jsou především výklenky zvané niky v bočních chodbách. „V době 2. světové války došlo v těchto místech k odebrání suti. Nikdo pak už výklenky nepodepřel ani jinak nezabezpečil,“ vysvětloval Jiří Uhlíř, ředitel Výstaviště Flora Olomouc, které je správcem parku.

Zatím jsou riziková místa oplocená. Vedení výstaviště se dohodlo s památkáři také na jejich dočasném zabednění a připravuje dokumentaci pro trvalé zabezpečení nebezpečných částí. „Odstranění těchto rizik chápeme jako jednu z našich priorit. Zdůrazňuji ale, že člověku by nebezpečí hrozit nemělo, spíše by mohl být problém, kdyby tam najela těžká technika a mechanizace,“ uvedl náměstek primátora Olomouce za TOP 09 Aleš Jakubec.

Zabezpečovací práce by měly začít na jaře a budou stát asi milion korun. Podle speleologů jsou pod bývalou olomouckou pevností ještě další stovky takzvaných minérských a naslouchacích chodeb, které by si zasloužily pozornost. Jejich průzkum se ale v nejbližší době nechystá.