Harrachovu hrozí kolaps, účty i majetek zablokoval exekutor

Harrachov - Harrachovu hrozí finanční kolaps. Exekutor zablokoval městu příjmový účet i majetek a starosta Tomáš Ploc odhaduje, že na provozním účtu má radnice peníze sotva na měsíc. Pak bude nucena zavřít školu i mateřinku, bez peněz zůstanou hasiči i další příspěvkové organizace, ohroženy jsou investice. Důvodem problémů krkonošského střediska je vymáhání 17 let starého dluhu, jehož převzetí radnice popírá.

Město Harrachov má zaplatit za starý úvěr, který podle Vrchního osudu v Praze radnice v roce 1993 převzala spolu se třemi rozestavěnými bytovými domy z majetku privatizovaného Crystalexu. Z původních zhruba 17 milionů korun se dluh postupně zvýšil na 85 milionů, které by měla radnice zaplatit. Harrachov přitom od začátku nárok zpochybňuje. „Zastupitelstvo nikdy žádné převzetí dluhu neschválilo, vůbec o něm nejednalo, schválilo pouze bezúplatný převod majetku Crystalexu,“ zdůraznil Ploc.

Právníkům města se ale o neoprávněnosti pohledávky Vrchní soud přesvědčit nepodařilo a ten rozhodl, že město musí zaplatit. Harrachov proto podal dovolání k Ústavnímu soudu a odvolal se také proti nařízení exekuce. Připravuje se i trestní oznámení. Zatím radnice nechce žádné peníze platit.

Soudce Ladislav Derka:

„Převzetí dluhu je zřejmé z dopisů dlužníka, tedy obce Harrachov, kde přiznává existenci dluhu. Až později změnili názor a začali hledat cesty, jak by ten dluh zneplatnili.“

„Nemohu městu doporučit, aby dluh zaplatilo. Pokud se pak ukáže, že to, co tvrdíme, tedy že město nikdy žádný závazek nepřijalo, jako pravdivé, tak peníze z bahamských ostrovů již nikdy nedostaneme zpátky,“ řekl deníku právník Tomáš Vašíček, který Harrachov zastupuje.

Radnice se postupem exekutora cítí šikanována. Dluh zaštiťuje částí svého majetku, který má oceněný na 115 milionů. „Podle zásady přiměřenosti není důvod, aby bylo město takto šikanováno. Jsme přesvědčeni, že exekutor musí městu ponechat peníze na provoz,“ řekl Vašíček.