Pančovaný alkohol: Deset a osm let za smrt tří lidí

Ostrava - Ostravský krajský soud potrestal distributora nelegálního lihu Jaromíra Pánka deseti roky vězení a Šimona Kramarčíka, který z něj míchal alkohol, osmi roky za mřížemi. Pančovaný alkohol, který pak prodával mimo jiné ve svém obchodě v Českém Těšíně, zabil na podzim 2012 tři lidi a dalším čtyřem způsobil zdravotní problémy. Soud prokázal, že Pánek kupoval líh od hlavních viníků celé metanolové kauzy - Rudolfa Fiana a Jiřího Vaculy, který to také potvrdil. Oba muži byli původně obžalovaní z ohrožování zdraví závadnými potravinami, soud ale jejich činy překvalifikoval na obecné ohrožení s vyšší trestní sazbou.

Rozsudek zatím není pravomocný. Jaromír Pánek odmítal vypovídat během vyšetřování i před soudem a ihned se proti rozsudku odvolal. Šimon Kramarčík, který se přiznal, že ilegální rum a vodku vyráběl, si ponechal lhůtu na rozmyšlenou. Například zákazníkům svého obchodu na těšínské Hlavní třídě alkohol prodával ještě v době, kdy na otravy metanolem umírali lidé. Během procesu se omluvil a projevil lítost.

„Kdybych věděl, že ten líh je životu nebezpečný, nikdy bych z něho alkohol nevyráběl,“ tvrdil Kramarčík. Připustil však, že později dostal strach, že i jeho kořalka může být špatná, a některé láhve proto zničil. Rum a vodku vyráběl ve své garáži od roku 2011. Z litru alkoholu měl asi 20 korun a za rok si tak přivydělal nejméně sto tisíc.

Obžalovaný Šimon Kramarčík
Zdroj: Petr Sznapka/ČTK

Propojení se zlínskou větví potvrdil i odsouzený Vacula

Z jednání u soudu vyplynulo, že Jaromír Pánek, který Kramarčíkovi kontaminovaný lih prodal, koupil nejméně 120 litrů od hlavních aktérů metanolových otrav - distributora lihu Jiřího Vaculy a od hlavního míchače smrtícího alkoholu Rudolfa Fiana. Spolu s dalšími obžalovanými se zodpovídají ze smrti 38 lidí. Oba dostali doživotní tresty. Zatímco Fian se odvolal, Vacula trest přijal. Jako svědek českotěšínského případu pak potvrdil, že Pánkovi nejméně třikrát přivezl zásilku lihu do Českého Těšína. Uvedl, že u toho vždy byl i Fian, který ale tvrdil, že si na nic takového nepamatuje. Spojení se zlínskými distributory potvrdily i výpisy telefonních hovorů a také Pánkův spoluobžalovaný.

Soud rozhodl, že obžalovaní škodili úmyslně

Soud pro oba muže dopadl hůř, než mohli očekávat. Původně byli obžalovaní z ohrožování zdraví závadnými potravinami a jinými předměty se sazbou pět až dvanáct roků vězení, senát je ale nakonec potrestal za obecné ohrožení, pro které platí osm až patnáct let odnětí svobody. „V případě obou obžalovaných soud shledal a prokázal, že šlo o úmyslné jednání,“ vysvětlil změnu právní kvalifikace mluvčí krajského soudu v Ostravě Dalibor Zecha.

Státní zástupkyně si ponechala na případné odvolání lhůtu na rozmyšlenou. Vzhledem k Pánkově odvolání je už ale jasné, že rozsudek posoudí nadřízený soud.