Velký návrat lidovců: „Je to zázrak,“ říká Bělobrádek

Praha – Předčasné volby vyšly velmi dobře pro KDU-ČSL. Podle šéfa lidovců Pavla Bělobrádka se ukázalo, že strana není „projekt na jedno použití“. Stoletá tradice se podle něj projevila v tom, že má strana ideové zakořenění. Lidovci při minulých sněmovních volbách v roce 2010 zůstali před branami dolní parlamentní komory. Teď se vracejí se ziskem 6,78 procenta hlasů. Bělobrádek by se přiklonil spíš k podpoře menšinové vlády ČSSD.

Bělobrádek prohlásil, že by v případě neúspěchu strany nabídl svou rezignaci. „Poprvé v historii se povedlo to, že se KDU-ČSL jako první strana vrací do Poslanecké sněmovny, a to ve velmi složité situaci,“ konstatoval Bělobrádek s tím, že nešlo o náhodu. Šéf lidovců za úspěch poděkoval týmu, rodině i bohu. Jejich kombinace podle Bělobrádka zařídila zázrak.

Případná koalice ČSSD, lidovců a ANO by měla zhruba 113 hlasů ve sněmovně. „Myslím, že takové vládnutí by nebylo komfortní ani pro jednu z těchto stran,“ konstatoval Bělobrádek. Současné vedení strany už dříve avizovalo, že nechce být takzvaným „jazýčkem na vahách“.

Celostátní výbor strany večer rozhodl, že za lidovce povedou vyjednávání předseda strany Bělobrádek a první místopředseda Marian Jurečka. Vedení strany zároveň odmítlo jakoukoli spolupráci s komunisty.

Pavel Bělobrádek u voleb
Zdroj: David Taneček/ČTK

Pavel Bělobrádek o budoucích krocích lidovců

„My nejsme nejsilnější stranou, takže to bude spíš na straně ostatních. Uvidíme, kdo nás osloví. Jednat budeme určitě s každým, i když limity našeho povolebního modelu jsou celkem jasné: určitě nepodpoříme vládu, která bude závislá na hlasu komunistů. S programem hnutí Úsvit máme zcela základní rozpory.“

Bělobrádek si dovede představit menšinovou vládu ČSSD s podporou lidovců a ANO 2011. „Určitou logiku dává menšinová vláda sociální demokracie s ANO a námi, ale vůbec to nebude jednoduché, protože jak s ANO, tak s ČSSD máme razantně rozdílné názory na důležité věci,“ řekl Bělobrádek.

ANO podle něj přebralo část programu, takže s lidovci mají programový průnik. Chce si ale počkat, jak se strana Andreje Babiše bude ve sněmovně profilovat. Dodal, že lidovci nechtějí být ve vládě za každou cenu.

  • Bělobrádek v Událostech o možné účasti na vládě: "Jisté jsou pouze daně a smrt. Pokud s námi Andrej Babiš koalici vyloučil, pak je vyloučena. KDU-ČSL nepotřebuje být ve vládě za každou cenu."
Vývoj podpory KDU-ČSL ve volebních modelech TNS Aisa
Zdroj: ČT24/TNS Aisa

Pozor na kombinaci Úsvit, KSČM a ČSSD, varoval Bělobrádek

Šéf lidovců varoval, že podle výsledků by mohla vzniknout koalice mezi sociální demokracií, komunisty a Úsvitem. „Někomu se to může zdát jako divoká kombinace, ale sociální demokracie možná tu menšinovou vládu sestavit bude chtít,“ poznamenal.

Prioritou lidovců je nyní zákon o státní službě, snížení daňové zátěže pro rodiny s dětmi a otázka dalšího fungování státu.

Dříve tradiční vládní stranu v posledních letech provázela kauza údajné korupce předsedy Jiřího Čunka a především spory mezi jednotlivými názorovými skupinami, které se vyhrotily v první polovině roku 2010 a vyvrcholily odchodem části členů v čele s bývalým předsedou Miroslavem Kalouskem do nově vzniklé strany TOP 09.

V posledních volbách do Senátu v roce 2012 získala KDU-ČSL jeden mandát (Jiří Čunek) a uspěli další dva nestraníci na společných kandidátkách s KDU-ČSL (Zdeněk Brož na kandidátce KDU-ČSL a nestraníci a stranou Piráti navržený Libor Michálek na kandidátce Piráti, Strana zelených a KDU-ČSL). V Senátu jsou členové KDU-ČSL v devítičlenném klubu s názvem Klub pro obnovu demokracie - KDU-ČSL a nezávislí.

V krajských volbách v říjnu 2012 získali lidovci 61 mandátů, nemají ani jednoho hejtmana a mají zastoupení v radě dvou krajů (v Jihomoravském a Pardubickém kraji).

Lidovci také mají dva poslance Evropského parlamentu (z celkových 24).

Do historicky prvních voleb prezidenta ČR letos v lednu lidovci vyslali Zuzanu Roithovou. Ta v prvním kole získala 4,95 procenta hlasů a z devíti kandidátů skončila šestá.

V parlamentních volbách v roce 2010 KDU-ČSL skončila šestá, se ziskem 4,39 procenta hlasů se do PS nedostala.