Začátek března přinesl teplotní rekordy. Zbytek měsíce ale budou teploty převážně průměrné

Česko zažilo v krátké době už několikátý neobvykle teplý den. V nižších polohách se teploty v sobotu vyšplhaly v průměru k 13 až 18 stupňům Celsia, na jihu Moravy až k 20 stupňům. Teplotní rekord pro 4. března tak padl na 22 stanicích měřících 30 a více let. Počasí ve zbytku měsíce už ale bude teplotně i srážkově spíše průměrné. Venkovní teploty přes den vystoupají v prvních dvou týdnech nejvýše k osmi, ve třetím týdnu pak k 11 stupňům Celsia.

Maximum meteorologové zaznamenali v Dyjákovicích na Znojemsku, kde bylo 20,4 stupně. Tamní stanice měří teplotu 25 let a dosavadní rekord z roku 1989 byl překonán o 0,7 stupně, uvedli meteorologové na svém webu. V Brodě nad Dyjí dosáhly teploty 19,7 stupně, v Pohořelicích o tři desetiny méně. Více než 18 stupňů bylo i na dvou stanicích v Brně a jedné v Lednici na Břeclavsku. 

Teplo nebylo jen v nížinách. Například na horských stanicích na Šumavě dosahovala teplota podle Českého hydrometeorologického ústavu k 11 až 16 stupňům a v 1000 metrech nad mořem bylo kolem 13 stupňů. 

Vysoké teploty ovšem nepotrvají dlouho. Už v neděli se zřejmě ochladí, podle předpovědi má totiž v noci přes Česko přecházet studená fronta. I měsíční výhled počasí ČHMÚ slibuje v březnu převážně průměrné teploty. Nejnižší teploty v noci by se v tomto období měly pohybovat kolem bodu mrazu nebo mírně nad ním. Přes den vystoupají v první polovině měsíce nejvýše k průměrným osmi stupňům Celsia a v dalších týdnech ke zhruba 11 stupňům. „V této roční době teploty vzduchu ale hodně závisí na oblačnosti,“ upozornili meteorologové.

Nadcházející týden bude srážkově nadprůměrný
Zdroj: ČT24

Z teplotního průměru tak vybočuje pouze třetí týden předpovědi, tedy od 20. do 26. března, který by podle meteorologů mohl být teplotně nadprůměrný. Z hlediska srážek očekává ČHMÚ nadprůměrný jen první březnový týden.

Podle údajů meteorologů bylo ve sledovaném období nejtepleji v roce 1981, kdy se průměrná teplota vyšplhala na 7,5 stupně Celsia. Naopak nejchladnější byl rok 1958, teplotní průměr pro období od 6. března do 2. dubna byl tehdy minus 1,4 stupně Celsia.