Sněžení komplikuje dopravu na Liberecku, celé Česko potrápí až do pátku i silný vítr

V Jizerských horách a Krkonoších by mohlo do pátku napadnout až 30 centimetrů sněhu. Komplikace způsobil sníh v Libereckém kraji už ve středu večer – pro kamiony se uzavřely dvě silnice vedoucí do Polska, v krajském městě nabírají zpoždění autobusy. Ve většině krajů navíc začne ve čtvrtek vát silný vítr, který ve vyšších polohách může tvořit sněhové jazyky a na hřebenech i závěje.

Upozornění meteorologů na sněžení na horách platí od středečního večera do pátečního poledne. Se silným větrem by lidé měli počítat od čtvrtečního do pátečního poledne ve všech krajích kromě Zlínského.

„Ve čtvrtek vítr postupně zesílí na silný s nárazy kolem 72 kilometrů v hodině, na horách kolem 108 kilometrů v hodině. Rychlost větru bude vrcholit v noci na pátek, během pátečního dne bude vítr postupně slábnout,“ uvedl Český hydrometeorologický ústav.

V souvislosti se silným větrem hrozí i lámání větví, případně vyvracení stromů. Meteorologové upozornili, že by lidé měli zkontrolovat nebo zabezpečit vánoční stromy na venkovních prostranstvích. Při jízdě na hory by řidiči měli sledovat dopravní zpravodajství a používat zimní výbavu. Současně by lidé měli omezit horské túry a nevydávat se zejména na hřebeny.

Kamiony nesmí do Polska přes Harrachov ani Frýdlant

Kvůli sněžení jsou uzavřené některé silnice. Pro nákladní vozidla nad 3,5 tuny s výjimkou autobusů je od středečních 16 hodin uzavřen úsek silnice I/10 od Tanvaldu k hraničnímu přechodu do Polska v Harrachově. Pro nákladní dopravu je uzavřena i silnice I/13 od Mníšku přes Albrechtice a Frýdlant do Polska. Doporučená alternativní trasa je přes hraniční přechod Hrádek nad Nisou.

Uzavírka silnice na Harrachov může trvat až do pátku. „Uzavírka bude platná do odvolání a otevření úseku pro kamionovou dopravu bude závislé na aktuálním stavu vozovky,“ uvedl Petr Šén, ředitel společnosti Silnice LK, která má údržbu silnic v Libereckém kraji na starosti.

Na dodržování zákazu vjezdu na zhruba šestnáctikilometrový úsek bude podle Šéna dohlížet policie ve spolupráci se strážníky z Tanvaldu. Tuto silnici v posledních letech pro nákladní dopravu s výjimkou autobusů uzavírají při každém silnějším sněžení. Kamiony totiž v úseku blokují dopravu, když uvíznou v kopci.

Problémy působí při silnějším sněžení i kamiony na trase na Frýdlant, zejména v Albrechtickém kopci. Uzavírání silnice I/13 je letošní novinkou. Policie ve spolupráci s krajem a samosprávami se na něm dohodly poté, co na silnici výrazně vzrostla kamionová doprava. Důvodem je rekonstrukce mostu u polské Bogatyně, kvůli níž jezdí stovky kamionů přes Habartice a Frýdlant. Také tato silnice bude uzavřena až do odvolání a na dodržování zákazu vjezdu bude policie dohlížet.

Situace na Frýdlantsku je o to složitější, že od 5. listopadu je pro automobily uzavřena silnice kolem přehrady Souš, která výběžek spojuje s Jabloneckem. Silnice se pravidelně uzavírá s prvním sněhem kvůli ochraně přehrady Souš, která je zdrojem pitné vody pro Jablonecko a Liberecko. Po uzavření silnice I/13 je jedinou přístupovou trasou pro kamiony silnice třetí třídy přes Oldřichovské sedlo. Ta se ale jen pluhuje, a tak není podle Pospíšila vyloučeno, že i tu budou muset pro nákladní vozy uzavřít.

Uvízlé kamiony, zpožděné autobusy

Nový sníh, především na Liberecku a Jablonecku, působí problémy na silnicích. Uvízlý kamion zkomplikoval provoz na silnici I/15 v Kravařích, problémy mají těžké nákladní vozy i na silnici I/35 z Liberce na Prahu ve stoupání u Žďárku.

„Na přejezdu ve Smržovce uvízl kamion a museli ho podsypávat, aby se rozjel,“ uvedl Pavel Pospíšil z Krajské správy silnic Libereckého kraje. Na hlavních tazích leží podle něj vrstva rozbředlého sněhu, která klouže. Problémy jsou i v městské dopravě v Liberci, někde autobusy nabíraly až 40minutová zpoždění.