Francouzský blog: Prezidentský kandidát, který umí být na dvou místech naráz

Sejdou se Marine Le Penová, Emmanuel Macron a Jean-Luc Mélenchon. Vypadá to jako začátek nějakého politického vtipu z francouzského prostředí, ale není tomu tak. Právě takhle vypadal víkend v Lyonu, kde první tři prezidentští kandidáti představili voličům své plány. Nejoriginálnější byl outsider Mélenchon. Vytušil, že pokud chce uspět proti těžkým vahám, musí přijít s něčím originálním. Stalo se a Mélenchon vystoupil naživo naráz na dvou různých mítincích. To dosud žádný politik na světě nedokázal.

Tady i tam, ve stejný čas

Mélenchon moc dobře ví, že nemá vůbec snadné postavení. Favority jsou podle aktuálních průzkumů šéfka Národní fronty Le Penová a bývalý socialista Macron, jemuž do pozice černého koně paradoxně pomohl současný skandál pravicového kandidáta a donedávna hlavního uchazeče o post nového prezidenta Francoise Fillona.

Ten během svého působení v politice zřejmě fiktivně zaměstnával své rodinné příslušníky. Za státní peníze, pochopitelně. Místo řešení předvolební kampaně tak pravice spíš přemýšlí nad tím, kdo za ni nakonec bude kandidovat. Ačkoliv navenek stále, i když už ne tak jednotně, stojí za Fillonem.

Po Fillonově průšvihu se proto pozornost voličů měla o víkendu soustředit výhradně na Le Penovou a Macrona. Veterán francouzské politiky Mélenchon, kterého průzkumy vůbec neřadí mezi postupující do druhého kola prezidentské volby, ale vymyslel něco, čím zaujal média i veřejnost.

Pětašedesátiletý muž, který při poslední volbě prezidenta v roce 2012 skončil čtvrtý, předvedl o víkendu show, která nemá v historii politických kampaní obdoby. Naživo vystoupil naráz na dvou různých místech země, a to ve stejný čas.

Jean-Luc Mélenchon
Zdroj: ČTK/AP

Politika jako holografická show

Těžko říct, kolik lidí na Mélenchonově víkendovém mítinku skutečně zajímal jeho program. Ostatně, on sám od začátku lákal víc na připravenou show než na její obsah. Mélenchon totiž slíbil, že kromě skutečného vystoupení v Lyonu ve stejném čase promluví také v Aubervilliers, severně od Paříže – tady ovšem jako hologram. Tvářil se trochu překvapeně, když mu novináři sdělili, že rozhodně není prvním politikem na světě, který něco takového představil.

V roce 2012 s technologií experimentoval současný indický premiér Nárendra Módí a o dva roky později turecký prezident, tehdy ještě premiér, Recep Tayyip Erdogan. Obě vystoupení byla ale na rozdíl od Mélenchonova předtočená, v tom si tedy francouzský politik prvenství získal.

Mélenchonův hologram v Aubervilliers
Zdroj: Reuters/Christian Hartmann

Mimochodem, holografická politická vystoupení jsou dobře známá fanouškům filmových Hvězdných válek. Hologramy využívali členové Rady Jediů, pokud se během zasedání nacházeli ve vzdálených světech.

Nový život mrtvých hvězd

Je překvapivé, že francouzští politici s nápadem promlouvat živě k voličům naráz na různých místech nepřišli už mnohem dřív. Právě Francouzi totiž hologramy milují. I já jsem se prvního „dotkla“ právě u nich – tehdy šlo o holografickou zmenšeninu Eiffelovy věže, ale to už bylo před lety.

Teď Kongresový palác v Paříži dokonce nabízí celý koncert holografických mrtvých hvězd – díky moderní technologii tu společně vystupují legendární zpěváci Claude Francois, Dalida, Mike Brant a Sacha Distel. Iluze trojrozměrného záznamu je téměř dokonalá a rozeznat kopii od originálu chvílemi ani nejde. Ostatně, dokazuje to i přenos z Mélenchonových mítinků.

Průkopník Mélenchon

Tým Jeana-Luca Mélenchona naplánoval mítinky tak, že začaly jen krátce před projevem šéfky Národní fronty Marine Le Penové. Některé diváky jí tím nepochybně odlákal, jiní, což je můj případ, zběsile přepínali mezi jednotlivými vystoupeními. Jestli ale bezpochyby originální show dokáže změnit názor voličů a pošle Mélenchona v průzkumech boje o Elysejský palác výš, to se zatím nezdá příliš pravděpodobné.

Příznivci Jeana-Luca Mélenchona na mítinku v Aubervilliers
Zdroj: ČTK/AP

Ve vysoké francouzské politice se Mélenchon už pár let nepohybuje, ale svou historii tu má. Víc než tři desetiletí byl členem Socialistické strany a ve vládě Lionela Jospina řídil na přelomu tisíciletí odbor profesního vzdělávání na ministerstvu školství. Od roku 2009 už se víc než v Paříži objevuje v Bruselu – je totiž europoslancem. Že by ale rád přesídlil úplně jinam, dokazuje roky.

O prezidentský úřad se ucházel už před pěti lety, tehdy jako člen Strany levice, kterou sám založil po odchodu od socialistů. Do druhého kola voleb se sice neprobojoval, o úřad se utkal současný socialistický prezident Francois Hollande s tehdejším pravicovým prezidentem Nicolasem Sarkozym, ale i tak obsadil slušnou pozici. Po Marine Le Penové skončil čtvrtý se ziskem 11,1 procenta hlasů.

Muž, který chce potírat sociální nerovnosti, klade důraz na ekologii, navrhuje odstoupení od některých evropských smluv a připouští vystoupení Francie z eurozóny, má šance i letos. Tentokrát pod vlajkou nového hnutí Nepoddajná Francie. Podle posledních průzkumů by mu svůj hlas dalo kolem 10 procent voličů, což mu zatím zaručuje páté místo v pořadí.

Průzkum: 1. kolo francouzských prezidentských voleb
Zdroj: Ifop

Podle všeho však Mélenchon na prezidentský palác nakonec nedosáhne. Holografickým rozdvojením svého já na dva mítinky v jednom čase ale otevřel cestu k úplně novému typu předvolební kampaně a ukázal, že je možné ji dělat jinak a spíš než na obsah lákat na formu. Pokud se jeho nápad ujme, může být boj o Elyseje za dalších pět let nakonec jednou velkou estrádní show.

Vystudovala žurnalistiku a mediální studia na FSV UK se studijními pobyty na univerzitách v Paříži a ve Washingtonu. Absolvovala stáže ve France Télévisions a v americké talkshow The McLaughlin Group. Pracovala jako rozhlasová zahraniční zpravodajka. Od roku 2012 působí v České televizi. O aktuálním dění ve Francii informuje pravidelně na svém twitterovém účtu @KatkaEtrychova.

Kateřina Etrychová, redaktorka zahraniční redakce ČT
Zdroj: ČT24