Pithart: Politici musí umět obrátit veřejné mínění na svou stranu

Podle bývalého premiéra Petra Pitharta model liberálního kapitalismu „dojel“ a evropská společnost je rozpolcená. Na vině jsou podle něj politici, kteří se vezou na vlně nálad ve společnosti. „Politici musí umět lidem říkat i to, čemu nechtějí nebo neumějí rozumět. Musí umět veřejnost přesvědčit, jinak to nejsou politici, ale zaměstnanci nějaké partaje,“ uvedl Pithart.

V souvislosti s odchodem Velké Británie z Evropské unie Pithart zkritizoval bruselské politiky. „Byl jsem překvapen, že v Bruselu jednají s předsedkyní regionální skotské vlády, to se mi nelíbí. Pro mě předseda Evropské komise Juncker naprosto ztratil důvěru,“ řekl Pithart.

Samotný odchod Británie je podle bývalého premiéra velký malér. Upozornil však také na rozpolcenost společnosti, což považuje za ještě větší problém. „Vidíme, že velké skupiny lidí nemají z procesu globalizace prospěch, zatímco jiní z ní mají velký až nemravný prospěch. Státy nemají na to, aby zvládaly velké banky, stávají se jejich zajatci,“ vysvětlil Pithart s tím, že podobná referenda o vystoupení z EU můžeme čekat i v dalších zemích. „Uvidíte, jak to bude nakažlivé,“ varoval.

Pithart: Nejenom Británie je rozpolcená země (zdroj: ČT24)