Ucho Svobody: Andělé a kohout na Eurosongu

Nepela ji uměl líp, řekl Václav Neckář na Andělech na kompliment Richarda Krajča ohledně své roznožky, kterou mimochodem opravdu bývalý Dr. Dam Di Dam vystřihl obdivuhodně. Žádná ji líp neuměla, odpověděl Krajčo, který očividně nevěděl, kdo byl Nepela. Vůbec jeho výkon byl letos poněkud nejistý. V angličtině, kde vyslovoval Polis místo Polís, íemtý smajl místo ajemtý smajl a i ve vtipu, který letos nepředvedl prakticky vůbec. Navíc si osvojit podivnou manýru, neustále se dotýkal ramenou zpovídaných osobností. Ale to na Andělech zdaleka nebylo to nejhorší. Krajčo pořád zůstává velmi solidní jistotou a především výborným hercem i muzikantem.

Dosti hrozivý byl další důkaz úrovně domácí scény. Zpívalo se naživo (až na Karla Gotta, který poučen ze Slavíků vsadil opět na playback), což bylo fajn. Horší už byl tradičně zvuk. A snad nejvíc plejáda nominovaných a oceňovaných. Průměr střídal balast v nerovnováze ve prospěch druhého uvedeného. Monkey Business představují unavený soulstroj bez nápadů a jen s markýrovanou energií. Anděl pro nejlepšího zpěváka Matěje Rupperta je komika sama. Ovšem, mezi nominovanými nebylo z čeho vybírat. A některé duety jakoby podtrhly nemohoucnost našeho popu. Popularitu Gipsyho nechápu odedávna. Jeho popěv s bělostnou zpěvačkou byla nechtěná parodie. A coververze Černochovy skladby od tří zpěváků dnešních dob jen prohloubila stesk po dobré písničce, jaké se i u nás kdysi dařily. 
 
A tak jedinou výjimkou byl podle mě moment ocenění zpěvačky roku. Od pohledu do zákulisí, kde Lucie Bílá mateřsky objala obě spolunominované v očekávání, že právě ona si pro sochu vyrazí. A šla Aneta Langerová. Letos naprosto zaslouženě, protože za vlastní album. Které jí přineslo něco rozčarování a pochybovačných kritik. Zaslouží si tu cenu už minimálně za snahu najít svou cestu. Vytrvalou. A navíc - skladba, kterou v novém kabátě předvedla přímo na ceremoniálu, převýšila ostatní produkci razantně.
 
Závěrem - posun ceremoníku na čtvrteční večer se nevydařil. V hale byla tak tisícovka přihlížejících (srovnej hokej - 16 tisíc) a u televizí necelý půlmilión. I když, proč se taky dívat, že? 
 
To ovšem neplatí pro letošní Eurosong. To bude nesporně hlína. Některé země už pochopily, o co tam jde, a vysílají adekvátní zástupce. Podle serveru iDnes Irové vybrali loutku krocana Dustyho a Španělé kašpara s napomádovanou čupřinou, který paroduje snad vše. Bez ambicí být skutečným zpěvákem. Pro nás je to dobře. Aspoň bude intonačně nepřesný zpěv vnadné Terezy považován za parodii taky. Říkám si to pořád, když už nežije Strýček Jedlička, měl tam jet Dan Nakonečný.
 
Tak i taková zákoutí může mít hudba. Hudba?
 
 

  • Aneta Langerová autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/2/159/15808.jpg
  • Eurosong 2008 autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/1/34/3384.jpg