Ucho Svobody z Chicaga – Elling a McGarry

Chicago, kde sleduju Dny Prahy, kulturní akci, kterou připravil zdejší nedávno otevřený český konzulát, je městem Kurta Ellinga. Z jazzového pohledu ovšem. Chicagského rodáka, muže, který stojí nesporně na špici současného zpěvu v tomto žánru. Koupil jsem si jeho CD, vložil ho do přehrávače v autě a málem odletěl do vesmíru. Novinka Kurta Ellinga se jmenuje Nightmoves a je naprostou fantazií na téma jazzový zpěv doprovázený vynikající kapelou. Vlastně je to jednoduché, stačí vzít kolekci standardů, v jazzu velmi obvyklý postup, a nazpívat je \"jinak\".

Neuvěřitelná suverenita, hravost, preciznost, barva a všudevstupnost hlasu a taky skvělá kapela, to jsou ingredience, ze kterých Elling namíchal své noční pohyby. Vše ozvláštnil svou specialitou – otextovat instrumentálky z nejneobvyklejších – zde i Keitha Jarretta. Jednu věc napsal a jednu převzal z asi nejbližšího pohledu na jazzový zpěv – od Betty Carter. Už teď vím, která bude nejlepší jazzová nahrávka letošního roku. A navíc – to přece víte, že Kurt Elling přijede brzy k nám – 12. července vystoupí v Plzni na Bohemia Jazz Festu. Vstupné zdarma.

A když už jsem zmínil Betty Carter, zpěvačku naprosto osobitou, která u nás zpívala počátkem devadesátých let na Agharta Jazz Festivalu… Zpěvačku, která si hrála s muzikou jak kočka s klubíčkem kvalitní bavlny. Jen s tím rozdílem, že Betty Carter věděla, kam se dopřede. V jejich stopách teď vyrazila Kate McGarry. Americká (u nás málo známá) zpěvačka, která je právě k Betty Carter nebo Ellingovi připodobňována. Zatím z jistého odstupu, ale její novinka The Target je zlehka pohybujícím se člunkem nad danými tématy. Ráda si hraje a dodává tak – znovu standardům – ten tolik nutný nový přistup. Dodala i vlastní skladbu a další přidal manžel, kytarista z kapely. Každopádně stojí za to tuhle nahrávku si pořídit, jen nevím, jak na to. Na rozdíl od labelu Concord, kde vydal Elling a který u nás distribuuje Universal, Palmetto Records, kteří přinášejí McGarry, pokud vím, u nás nikdo nemá. Tak jedině z ciziny. Co byste ostatně vozili, než dobrou muziku?

Hezký začátek prázdnin přeju.