Když něco neumím, tak mě to udře

Českem nyní zmítají dvě velké diskuse. Ta první o reformě veřejných financí. Druhá, pro existenci země jistě naléhavější, potom probírá a propírá, zda jsou naši fotbalisté dostatečně trénovaní, aby vystačili v evropské konkurenci. Ekonomikou se zabývají za všechny možné partaje lidé, které sice osobně nemusím mít v lásce, nicméně jejich odbornost nezlehčuji, určitě se do jejich sporů či dohod nebudu motat. Necítím se v tomto oboru právě silný "v kramflecích“.

Čímž nechci říci, že bych byl expertem na kopanou. Nicméně tam nevidím tak nebezpečnou konkurenci. Z pozice nejdůležitějšího bosse ji šéfuje Vlastimil Košťál, který by možná mohl spíše komentovat výše uvedenou reformu, ale fotbalu rozumí podle mého soudu jako příslovečná koza petrželi. K uživení to má, ale jak se to doopravdy pěstuje, to nikdy nepochopil. A v médiích jako experti začasté vystupují muži, kteří sice sami uměli mistrovsky ovládat míč, ale souvislosti hry zvládli jen v rovině osobně praktické. Navíc: Co Čech, to trenér. Tedy proč bych se do toho nepustil i já.

A jestli člověku chybí v nějaké činnosti přiměřená dovednost, je logické, že se při ní víc nadře. Kupříkladu špičkový hráč špičkového týmu nemá problém se zpracováním míče. Tedy se při této činnosti nenamáhá tolik jako někdo, komu balón skáče kolem těla jako zmatený zajíc. A logicky – pracuje-li někdo s merunou lehce jako cizelér a druhý se s ním potýká jako dřevorubec se sukovatým polenem, po čase drvoštěpovi docházejí síly. Tanečník hupsá dál coby veselý kamzík. Je to prosté: Když něco umím, unavím se při tom méně než ten, kdo to umí hůř a musí všelijak dohánět. Což je poměr mezi hráči Arsenalu a Sparty.

S tím samozřejmě souvisí i otázka psychického rozpoložení. Opět ten, komu to jde více samo od sebe, nemučí svoji duši tak, jako udřený námezdník. A že ubývání psychických sil přináší ztrátu fyzické energie, je zřejmé. Tedy dovolím si tvrdit: problém hráčů Sparty a dalších klubů Gambrinus ligy ve srovnání s týmy, které v Evropě doopravdy něco znamenají, není v tom, že by méně dřeli fyzickou kondici. Důvod toho, že vždy zhruba od šedesáté minuty působí jako zničený vůl vedle hbitého dostihového koně, tkví ve skutečnosti, že fotbal umějí hůře. Na stejný výkon se v práci víc nadřou než jejich soupeři. Není proto divu, že jim také dřív docházejí síly.