Babí léto v New Yorku

Počasí v New Yorku bývá většinou velmi podobné tomu v Česku. Jen tam od oceánu trošku víc fouká. Letošní babí léto je ale nebývale nad teplotním průměrem. Pořád je okolo třicítky, pořád se lidé chladí v klimatizovaných místnostech a autech, a pořád se ještě chodí slunit na pláže.

New York totiž nejsou jenom mrakodrapy a ulice plné prachu. Usmyslíte-li si oceán a pláž, můžete si vybrat nejméně z desítky udržovaných a odlišných míst. Pláž na Staten Islandu je díky velkému dětskému hřišti určená spíš pro rodinné výlety, naopak pláž v New Jersey nabízí i v puritánských Spojených státech prostor pro nudisty. Brighton Beach v Brooklynu na Coney Islandu se zase přezdívá Malá Oděsa, to kvůli tomu, že se do jejího okolí v minulosti přistěhovaly tisícovky Ukrajinců a Rusů. Ruštinu tu uslyšíte na každém kroku, ruské jsou i všechny místní restaurace, prodávají se tu pirožky i makové buchty.

Pláže tu vypadají jako v kýčovitém seriálu Pobřežní hlídka, každý den jsou upravené, i když v písku občas narazíte na skleněné střepy. Voda ale není zdaleka tak průzračná jako na Jadranu, je kalná a špinavá, a tak lidé přicházejí spíš za sluncem než za koupáním. Nesmí vás překvapit ani neustálý hluk od vrtulníků, které tady slouží bohatým Newyorčanům jako taxi.

Okolí pláží se stalo samozřejmě velmi vyhledávaným a drahým místem k bydlení. V blízkosti Brighton Beach vyrostly luxusní bytové domy, s vlastními bazény a vlastními hlídanými parkovišti. Vedle obyčejných brooklynských domů působí trošku nepatřičně, ale na bezprostřední blízkost lesku a bídy si člověk v USA rychle zvykne. A i když jste jen pár metrů od písku a oceánu, uprostřed těch brooklynských činžáků obalených do červených cihel se těžko dýchá. Přímo mezi nimi vede trasa místního vlaku, dráha je tu přímo nad silnicí.

Lidé se tu snaží využít k životu každého metru čtverečního. Prádlo věší na všelijak rozmístěné prádelní šňůry od okna k oknu, psy venčí na zahrádce o velikosti 2x2 metry. Město je přeplněné budovami, na parky mnoho místa nezbývá. A léto se pak stává nepříjemné třeba pro důchodce. Těm nezbývá nic jiného, než trávit v horkých dnech volný čas před vchodem jejich činžovního domu. Posedávají tu na svých židličkách, někteří klábosí, někteří čtou knihu, někteří jen tak odpočívají. Mimochodem pozorovat stáří v Brooklynu je podivně smutné.

V New Yorku můžete najít skoro všechno. Luxusní restaurace a bary, kvalitní galerie a muzea, značkové obchody - to všechno na Manhattanu. A pak taky malé obchůdky s všemožným ovocem a zeleninou z celého světa za pár dolarů, polské klobásy, české pivo, německý chleba nebo bleší trhy - takový je zase třeba Brooklyn. Místa, která jsou jen několik kilometrů od sebe, ale která jsou naprosto odlišná. O tom, jak tu žijí vedle sebe lidé desítek různých národností, zase někdy příště.

  • Pláž v New Yorku autor: Julie Urbišová, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/5/417/41700.gif
  • Odpočívající důchodci autor: Julie Urbišová, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/5/418/41703.gif
  • Činžovní dům autor: Julie Urbišová , zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/5/418/41701.gif